2
AP

Erdogan: “Ook vrouw en zwager van IS-leider al-Baghdadi opgepakt”

Naast de zus van de gedode IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft Turkije ook zijn vrouw en zwager opgepakt. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag bekendgemaakt.

De Verenigde Staten meldden op 27 oktober dat al-Baghdadi was omgekomen tijdens een operatie van speciale Amerikaanse eenheden in het noordwesten van Syrië. 

Later raakte bekend dat Turkije zijn oudere zus had opgepakt in de stad Azaz. Ze zou volgens de Turken een hoop informatie hebben over het IS-netwerk. Maar zij blijkt dus niet het enige opgepakte familielid te zijn. 

Erdogan stelde tijdens een toespraak in Ankara vandaag dat de VS “een gigantische communicatiecampagne” hadden gestart na de operatie die tot de dood van de IS-leider heeft geleid. “Wij hebben zijn echtgenote gevangen, maar we scheppen niet op over dat onderwerp. Ik kondig dit vandaag voor het eerst aan”, aldus de Turkse president . Hij zei niet wanneer de arrestatie had plaatsgevonden. Erdogan bevestigde verder dat de zus en schoonbroer van al-Baghdadi “aan de Syrische zijde” zijn opgesloten.

Al-Baghdadi, de voormalig leider van de terroristische organisatie IS, riep zich in 2014 uit tot kalief. De Irakees, die een volledig islamitische staat voor ogen had, trad zelden op in het openbaar.

2 Rasmiya Awad, de zus van al-Baghdadi.
EPA Rasmiya Awad, de zus van al-Baghdadi.

Bekijk ook: Amerikaans leger geeft beelden vrij van raid op al-Baghdadi

IS bevestigt dood al-Baghdadi en benoemt opvolger

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer