2 De Turkse president Tayyip Erdogan.
via REUTERS De Turkse president Tayyip Erdogan.

Erdogan: “Trump wil staakt-het-vuren, maar dat zal nooit gebeuren”

“Trump wil dat er een staakt-het-vuren komt, maar dat zal nooit gebeuren.” De Turkse president Tayyip Erdogan balt de vuist nog meer nu hij in Noord-Syrië een offensief gestart is. Over de Amerikaanse sancties maakt hij zich naar eigen zeggen geen zorgen. “Ik heb de Amerikaanse president duidelijk gemaakt dat we niet onderhandelen met een terroristische organisatie.” Daarmee verwijst hij naar de Syrische Koerden in het gebied. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ze oefenen druk uit op ons opdat we de operatie zouden stopzetten, maar we hebben een duidelijk doel voor ogen. Over de sancties maken we ons geen zorgen”, voegde Erdogan er nog aan toe.

Eerder op de dag had de Amerikaanse president Donald Trump nog gezegd dat vicepresident Mike Pence morgen samen met buitenlandminister Mike Pompeo naar Ankara afreist voor bemiddeling in het militaire conflict tussen Turkije en de Koerden. Doel is een wapenstilstand in het conflict te bereiken. Donderdag staat er een bilaterale ontmoeting tussen Pence en Erdogan op het programma.

"We vragen om een staakt-het-vuren. We leggen de krachtigste sancties op die je je kan voorstellen”, vertelde Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis, al lijkt Erdogan dus niet onder de indruk te zijn van dat dreigement.

2 Mike Pence (l) en Mike Pompeo.
AP Mike Pence (l) en Mike Pompeo.

Gisteren hadden de Verenigde Staten al sancties tegen Turkije aangekondigd en een onmiddellijke wapenstilstand geëist. Trump liet vandaag nog eens verstaan dat de sancties uitgebreid kunnen worden als de huidige maatregelen geen effect hebben. 

Het Turkse leger blijft intussen verder strijden tegen de Koerdische militie YPG. Ankara beroept zich op zijn recht op zelfverdediging tegen “terroristen”.

61 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Liliane Vervliet

    Waar sturen onze grote leiders op aan ?Saddam viel Koeweit binnen .....Erdogan valt Syrie binnen wat is het verschil ?

  • Danny Govaerts

    Zoals het er nu voor staat heeft Erdogan zich bekend gemaakt als agressor. Hij is zijn eigen privé oorlogje gestart . Dat hij er nu de rekening maar voor gepresenteerd wordt . En afgezet door zijn eigen bevolking. Het gaat zo ver komen dat hij de Navo voor hulp gaat vragen. De eerste woorden zijn al gevallen . Hij is het slachtoffer zien jullie dat niet!! Is al uit gesproken . Maar hij is enkel de boelie die gestopt moet worden.

Lees meer