De aankondiging van de Turske president kan de crisis met de VS verergeren.
AFP De aankondiging van de Turske president kan de crisis met de VS verergeren.

Erdogan wil militaire operaties in Syrië en Irak uitbreiden: kan leiden tot confrontaties met VS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de grensoverschrijdende operaties van het Turkse leger in Irak en Syrië uitbreiden. Deze aankondiging kan de crisis met de VS verergeren. 

Hij zal ,"de bron van de bedreiging" voor zijn land droogleggen. Dat zei Erdogan zaterdag tijdens de partijconferentie van zijn islamitische conservatieve AK-partij in Ankara.
Deze aankondiging kan de crisis met de VS verergeren. In Noord-Syrië staan door Amerika gesteunde strijders en Turkse troepen tegenover elkaar. Washington steunt daar Koerdische groepen, die grote successen boekten tegen Islamitische Staat. Zij controleren een gebied van honderden kilometers langs de grens.

"We dagen jullie uit"

Turkije ziet de eenheden onder leiding van de YPG-groep aan zijn grens echter als een Syrische tak van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Twee keer is het al het noordwesten van Syrië binnengevallen met pro-Turkse rebellen en veroverde het Koerdisch grondgebied, zoals bijvoorbeeld in de regio Afrin.

Ankara is ook in conflict met de Koerden in Irak. Turkse militairen zijn actief in Noord-Irak, waar de PKK zich terugtrekt. In september vorig jaar stemden de Noord-Iraakse Koerden met overweldigende meerderheid in een referendum voor onafhankelijkheid van de rest van het land. Net als de Iraakse regering in Bagdad verwerpt Turkije een onafhankelijke Koerdische staat.

Turkije zal zich niet overgeven aan de Verenigde Staten, aldus Erdogan. Door het conflict tussen de VS en Turkije dook de Turkse lira omlaag. "We zullen ons niet overgeven aan zij die zich voorstellen als onze strategische partner, terwijl ze hun best doen om van ons een strategisch doelwit te maken", aldus Erdogan. "Enkelen denken ons te kunnen bedreigen met de economie, de sancties, de wisselkoersen, de rentevoeten en de inflatie. We hebben uw intriges aan de dag gebracht en dagen jullie uit."

Verkiezingen maart

"We zijn vastberaden om ten alle prijze de bedreigingen tegen ons land, vooral uit Syrië en Turkije, bij de bron te verwijderen", aldus Erdogan op het partijcongres, waar wijzigingen aan de partijtop zullen worden doorgevoerd. De herschikking is een voorbereiding op de aanstaande lokale verkiezingen van maart volgend jaar. Erdogan wordt naar verwachting herverkozen als voorzitter van de partij.

Ankara en Washington, bondgenoten binnen de NAVO, maken een diplomatieke crisis door. Het huisarrest van een Amerikaanse dominee in Turkije is het middelpunt van het conflict. De VS eisen zijn vrijlating.

Ankara heeft al twee jaar militairen in het noorden van Syrië, om de uitbreiding van de YPG te counteren. Het Turkse leger voerde de afgelopen maanden de luchtaanvallen op bases van de PKK in het noorden van Irak op. 

112 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • robin verfaille

    Trump is een schitterende president,hij steunt de Koerden of anders gezegd de verdelgers v Isis.De Koerden zijn een arm volk,die al jaren door dicdator Erdogan uitgemoord worden.Meer moet ik toch niet schrijven.

  • Jan Stevens

    De VS kan Turkije nooit klein krijgen. Kijk maar naar de muiterij die ze probeerden op gang te krijgen met de mislukte CIA-operatie. Dat is al bewezen en direct verzwegen omwille van nationale, neen, globale afgang, net zoals de Vietnam-oorlog. Met Trump als president, is het achterlijke rascisme welig tierend. Zo'n belachelijke vent, ik zou mij rotschamen.

Lees meer