2
AFP

Erdogan zal doodstraf herinvoeren, zelfs als dat EU-lidmaatschap in gevaar brengt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zal een wetsvoorstel van het parlement over de herinvoering van de doodstraf ook goedkeuren als dat het lidmaatschap van Turkije in de Europese Unie in gevaar brengt. Dat zei hij tijdens een interview met televisiezender al-Jazeera. De president wil de doodstraf opnieuw invoeren na de mislukte couppoging van vrijdag.

"De wereld is niet enkel de Europese Unie. Bestaat de doodstraf in de VS, Rusland, China en veel andere landen? Ja", zei hij. De Europese Unie is tegen de doodstraf, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde al dat een land dat de doodstraf invoert geen lid kan zijn van de EU. Ook de Europese buitenlandminister Federica Mogherini had zich in die zin verklaard. Turkije schafte in 2004 de doodstraf af in het kader van zijn kandidatuur voor EU-lidmaatschap.

"Als het parlement deze beslissing neemt, dan is het de taak van de autoriteiten om ervoor te zorgen dat de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd", aldus Erdogan, die toevoegt dat het volk vraagt om de doodstraf opnieuw in te voeren. "Ze kwamen op straat en bleven zeggen doodstraf, doodstraf, doodstraf", aldus de president.

Hoogverraad
Erdogan noemde de mislukte coup door het leger "een duidelijk geval van hoogverraad", en hij beloofde het land te zuiveren van de mensen die verantwoordelijk waren voor de poging tot staatsgreep. Hij beschuldigt de aanhangers van zijn tegenstander Fethullah Gülen ervan achter de couppoging te zitten. Ondertussen werden al meer dan 50.000 mensen opgepakt, ontslagen of uit hun functie ontzet.

De regering kondigde bovendien woensdagavond de noodtoestand af voor drie maanden, "om snel alle elementen uit te roeien van de terroristische organisatie die betrokken was bij de poging tot staatsgreep", aldus Erdogan, verwijzend naar Gülen.

Duitsland waarschuwt voor heksenjacht

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, roept Turkije op geen heksenjacht te lanceren tegen de politieke oppositie. Hij dringt er bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ook op aan de noodtoestand zo snel als mogelijk opnieuw op te heffen. Steinmeier roept Ankara ook op de "principes van de rechtsstaat" te respecteren.

2 Duits buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier.
REUTERS Duits buitenlandminister Frank-Walter Steinmeier.

Lees meer