Europese leiders voor de top in Brussel.
BELGA Europese leiders voor de top in Brussel.

EU-akkoord over klimaatneutraliteit in 2050

De Europese staatshoofden en regeringsleiders engageren zich ertoe de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Dat hebben ze beslist op hun top in Brussel. Polen vraagt echter meer tijd om zich voluit te engageren.

“Er is een akkoord over klimaatneutraliteit tegen 2050. De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over deze belangrijke doelstelling”, schreef voorzitter Charles Michel donderdagnacht omstreeks 1 uur op Twitter. 

De discussie had uren aangesleept en Michel, die daags na de voorstelling van de Europese Green Deal van de Commissie absoluut de steun van de lidstaten voor een ambitieus klimaatbeleid wilde krijgen, toonde zich dan ook tevreden met de uitkomst. “Alles van waarde vergt moeite”, klonk het.

Polen

Maar ondanks dat enthousiasme blijkt dat niet alle 28 lidstaten op dezelfde lijn zitten. Aan de conclusies werd namelijk toegevoegd dat één lidstaat zich er op dit moment niet toe in staat acht de noodzakelijke maatregelen te implementeren om de vooropgestelde klimaatneutraliteit te realiseren. Het gaat om Polen. Op de Europese top van juni willen de leiders op de kwestie terugkomen.

Tegen die tijd moet er meer duidelijkheid zijn over de manier waarop de Europese Unie landen kan steunen die nu nog in grote mate afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Precies daarover ging de discussie met de Polen tijdens de top. 

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dan Midden

    Hoe kan een regering in lopende zaken die amper 1/4 van de kiezers achter zich heeft dit mee goedkeuren?

  • Guy Van Becelaere

    Een foto van de lachende graaiers gaat de wereld rond, de VS, China,Azië, Rusland, en de rest lachen zich een breuk met die bende, die van alles verzinnen om hun wedde te verantwoorden en zeggen, zie hoe goed wij bezig zijn , ze trekken zelfs bananen recht hilarisch

Lees meer