EU-Commissie weerlegt kritiek over industrie

De Europese Commissie ontkent dat de industrie veel te sterk vertegenwoordigd is in de expertencomités die het dagelijks bestuur van de Europese Unie adviseren bij de voorbereiding van nieuwe wetgeving. Dat stelt de Commissie in een reactie op een studie van Alter-EU, een coalitie van 160 organisaties die ijveren voor meer transparantie.

Volgens de studie hebben de vertegenwoordigers van de industrie "een disproportioneel grote invloed" in een aantal van de meest belangwekkende adviescomités. Alter-EU klaagt ook de gebrekkige informatie over de samenstelling van deze expertengroepen aan. Een woordvoerster van de Europese Commissie wees erop dat de vorsers slechts 44 van de bijna 1.200 adviescomités bestudeerden. Indien alle comités in rekening worden gebracht, blijkt volgens haar dat de industrie slechts 20 procent van de experts levert.

De Commissie werkt intussen aan een lijst met gedetailleerde informatie over de adviescomités en hun samenstelling. De informatie zou tegen deze zomer op internet moeten staan. (belga/gb)

Lees meer