UNKNOWN

EU-Commissie wil ABS op alle tractoren sneller dan 40 km/u

De Europese Commissie wil tractoren die sneller kunnen rijden dan veertig kilometer per uur verplicht laten uitrusten met een antiblokkeersysteem voor de remmen (ABS). Ook de bijhorende aanhangwagens zullen van het systeem moeten worden voorzien.

De nieuwe regels kaderen in een grootschalige vereenvoudigingsoperatie van de Europese regels voor land- en bosbouwvoertuigen, waarbij vijf verordeningen in de plaats komen van een hele resem richtlijnen en bijbehorende nationale uitvoeringswetten.
 
Nieuwe technologiën kunnen de veiligheid van tractoren aanzienlijk verbeteren en zijn al in de nabije toekomst toepasbaar, verduidelijkt de Commissie in een mededeling. Ze wil daarom alle tractoren die sneller kunnen dan 40 km/u (categorie T5) voortaan laten uitrusten met een ABS-systeem.
 
De nieuwe regels maken deel uit van een grootschalige vereenvoudigingsoperatie. Op dit moment zitten de technische voorschriften voor land- en bosbouwvoergtuigen vervat in 24 basisrichtlijnen en 25 wijzigingsrichtlijnen, die bovendien in elk van de 27 lidstaten in nationale wetgeving zijn omgezet.
 
Ter vervanging voorziet het Commissievoorstel in één "moederverordening", die het voordeel heeft dat ze rechtstreeks toepasbaar is en dus niet moet worden omgezet in nationale regels. Daarnaast komen er vier afgeleide verordeningen met technische details, testprocedures en administratieve omkadering. Ook zij gaan meteen van kracht in heel de Unie. (belga/vsv)

Lees meer