Eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani
UNKNOWN Eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani

EU gaat druk op China opvoeren voor betere toegang tot zeldzame metalen

De Europese Unie gaat de druk op China en enkele Afrikaanse landen opvoeren met het oog op een betere toegang tot zeldzame metalen die steeds belangrijker worden voor verschillende industriële topsectoren. Dat heeft eurocommissaris voor Industrie Antonio Tajani vandaag aangegeven.

Chinese uitvoerbeperkingen op verschillende zeldzame metalen jagen de prijzen al een hele tijd de hoogte in. Het gaat onder meer om wolfraam, lanthanum, cerium, neodymium, europium en yttrium, die gebruikt worden voor gsm's, glasvezel, röntgenapparaten en lasers.
 
Vanuit industriële hoek klinkt al langer de roep om Europese stappen. Daarom heeft Tajani nu beloofd om voor het einde van dit jaar een standpunt uit te werken. Al gaat men in de eerste plaats de 'gevoelige' grondstoffen oplijsten, zo verluidde in kringen rond Tajani.

Versoepeling uitvoerbeperkingen
Tegelijk zou de Commissie ook trachten China zover te krijgen om zijn uitvoerbeperkingen te versoepelen. Die zijn immers in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), klinkt het aan Europese kant. Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso is op dit moment in China, en ook hij zou de problematiek er willen aankaarten.
 
Ook op andere fronten wordt naar oplossingen gezocht. Zo zou de Commissie haar samenwerking met verschillende Afrikaanse landen willen opvoeren. Afrika beschikt nog over heel wat onontgonnen metaaladers, maar het zijn vooral Chinese bedrijven die er momenteel aan het graven slaan. De kwestie zal hoe dan ook ter sprake komen op de eerstvolgende top tussen de Europese en de Afrikaanse Unie, deze zomer. (dpa/ypu)

Lees meer