3 De Europese staats- en regeringsleiders dineerden gisterenavond in de Felsenreitschule in Salzburg.
Europese Raad De Europese staats- en regeringsleiders dineerden gisterenavond in de Felsenreitschule in Salzburg.

EU-leiders genieten van diner in Salzburg, maar de setting lijkt wel erg hard op de 'war room' uit Dr. Strangelove

Aparte locatie voor een diner, gisterenavond op de informele EU-top in het Oostenrijkse Salzburg. De 28 staats- en regeringsleiders waren uitgenodigd op het podium van de concertzaal Felsenreitschule, een ongewone setting die veel waarnemers meteen aan de iconische 'war room' uit Stanley Kubricks Dr. Strangelove deed denken.

In die film uit 1964 beschrijft Kubrick op magistrale wijze de ondergang van de wereld nadat Amerika een kernoorlog tussen de Sovjet-Unie en de VS uitlokt. In de 'war room' komen de wereldleiders bij elkaar en geeft Dr. Strangelove een uiteenzetting over hoe zij als enigen de nucleaire vernietiging van de aarde kunnen overleven.

3 De wereldleiders bij elkaar in 'Dr. Strangelove'.
CC BY-NC-SA 2.0, James Vaughan De wereldleiders bij elkaar in 'Dr. Strangelove'.

De vergelijking tussen beide bijeenkomsten bleef gisterenavond niet lang op zich wachten op sociale media. Was de setting toevallig, of bewust gecreëerd door de Oostenrijkse gastheer Sebastian Kurz? Ook de befaamde vergadering in de James Bond-film Spectre in Rome was niet ver weg.

De EU-leiders bespraken gisteren gelukkig niet het einde van de wereld, wel mocht de Britse premier Theresa May nog eens een uiteenzetting geven over het Britse standpunt rond de brexit. En ook daarrond zagen opmerkelijke waarnemers een flukse knipoog van de Oostenrijkers richting de Britten. Want is het niet in diezelfde Felsenreitschule dat de allerlaatste scène van 'The Sound of Music' is opgenomen? En waarin de familie Von Trapp nog eens een laatste keer al zingend het beste van zichzelf mag geven met de tekst "So long, farewell, auf Wiedersehen, goodbye"? Ook May gaf haar toespraak op het einde van het diner.

3
AFP

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • philippe dusablon

    ja in dineren zijn zeer bedreven, maar voor de rest.......

  • Albert Hendrix

    Dat ze die Europese unie is afschaffen kost alleen veel geld en al wie daar in die regering zit . die zijn in hun eigen land op een zijspoor gezet omdat ze te belachelijk deden

Lees meer