De Europese Unie gaat de uitstootnormen van nieuwe auto's en bestelwagens aanscherpen. Vanaf 2030 zullen nieuwe auto's gemiddeld 37,5 procent minder CO2 mogen uitstoten dan in 2021.
Thinkstock De Europese Unie gaat de uitstootnormen van nieuwe auto's en bestelwagens aanscherpen. Vanaf 2030 zullen nieuwe auto's gemiddeld 37,5 procent minder CO2 mogen uitstoten dan in 2021.

EU-lidstaten verstrengen uitstootnormen voor nieuwe auto's en bestelwagens

De Europese Unie gaat de uitstootnormen van nieuwe auto's en bestelwagens aanscherpen. Vanaf 2030 zullen nieuwe auto's gemiddeld 37,5 procent minder CO2 mogen uitstoten dan in 2021. Voor bestelwagens verstrengt de norm met gemiddeld 31 procent. De doelstellingen zijn ambitieuzer dan wat de Europese Commissie op tafel had gelegd.

De lidstaten van de Europese Unie zijn deze ochtend overeengekomen dat de uitstoot van nieuwe wagens en bestelwagens tussen 2025 en 2029 al met 15 procent verminderen. De bedoeling is om in 2030 uiteindelijk uit te komen op een daling van 37,5 procent voor auto's en 31 procent voor lichte bedrijfsvoertuigen. Het gaat daarbij wel om gemiddeldes: de CO2-vermindering wordt verdeeld over de fabrikanten op basis van de gemiddelde massa van hun wagenpark. Bovendien vertrekken de doelstellingen van de norm die de autobouwers in 2021 moeten halen. Tegen dan moet de gemiddelde uitstoot al ingeperkt worden tot 95 gram CO2 per kilometer.

Ambitieuze doelstellingen

De doelstellingen zijn ambitieuzer dan wat de Europese Commissie op tafel had gelegd. Zij had een daling met 30 procent voor ogen. Het parlement ijverde echter voor reducties met 40 procent. De strengere normen komen er in het kader van het klimaatakoord van Parijs en de Europese doelstelling om de uitstoot tegen 2030 (in vergelijking met 2005) met 30 procent te verminderen. 

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Emi De graeve

    Gisteren potters honing uit Nieuw Zeeland in de winkel zien staan. Uitstootnormen verlagen ok maar er is zoveel meer dat de EU door de beugel laat gaan. Trouwens, hoe zit het met de uitstoot bij de grote races ?

  • Erik Svensson

    Maar is dit ook technisch mogelijk? Het is gemakkelijk om hoog van de toren te blazen en zelf niets te moeten onderzoeken of ontwikkelen. En dat terwijl je loon naar alle waarschijnlijkheid 10 keer hoger ligt.

Lees meer