EU uit opnieuw scherpe kritiek op Iran

De Europese Unie heeft maandag opnieuw scherpe kritiek geuit op de bloedige beteugeling van de protestacties in Iran. "Ontoelaatbaar", verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt maandag bij de presentatie van het Zweedse voorzitterschap van de Europese Unie.

Zweden neemt op 1 juli het Europese voorzitterschap over van Tsjechië. Bij de presentatie van de Zweedse prioriteiten in Brussel haalde Bildt opnieuw uit naar het moslimregime in Iran. Bij betogingen tegen de herverkiezing van president Mahmud Ahmadinejad vielen zaterdag minstens tien doden.

"Recht op vreedzame manifestaties respecteren"

De Iraniërs moeten "het recht op vreedzame manifestaties respecteren, zoals dat in de Iraanse grondwet staat geschreven", verklaarde Bildt. Volgens de Zweed kan "het gebruik van dodelijk geweld tegen vreedzame betogers in geen enkel land ter wereld getolereerd worden".

Bildt zei opnieuw dat de Iraanse autoriteiten een onderzoek moeten voeren naar het verloop van de presidentsverkiezingen. Die eis werd vrijdag ook al geformuleerd tijdens de Europese top in Brussel. Twee dagen later werden de ambassadeurs van de 27 EU-lidstaten in Teheran op het matje geroepen.

"Wanneer onze ambassadeurs in Iran geconvoceerd worden, is dat voor mij een signaal dat onze boodschap is aangekomen, en vanuit dat oogpunt lijkt me dat een goede zaak", stelde Bildt. De Zweed voegde er wel aan toe dat de EU geïnteresseerd blijft in een dialoog met Iran, onder meer over zijn nucleaire programma. (belga/mvdb)

UNKNOWN

Lees meer