PHOTO_NEWS

EU vraagt nationale Romastrategie tegen eind 2011

Voor het einde van dit jaar moeten de lidstaten van de Europese Unie een strategie voor de integratie van Roma voorleggen. Dat vraagt de Europese Commissie, die zo de levensomstandigheden van de grootste minderheid van Europa wil verbeteren.

Hoeveel Roma er in Europa leven, is niet precies bekend. Het zouden er tussen de 10 en de 12 miljoen zijn, waarbij de grootste gemeenschappen in Roemenië, Bulgarije, Spanje en Hongarije leven. In België wonen er 20.000 tot 40.000 Roma.

Wat wel duidelijk is, is dat ze als grootste minderheid in veel slechtere omstandigheden leven dan de rest van de Europese bevolking. Zo maakt slechts 42% van de Romakinderen de lagere school af, terwijl het EU-gemiddelde voor alle kinderen 97,5% is. Niet meer dan 10% van de Romakinderen volgt secundair onderwijs. Ook op het gebied van werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden, huisvesting en gezondheid lopen de Roma achterop.

Roma ondersteunen
Om daar een einde aan te maken, vraagt de Europese Commissie dat de 27 lidstaten tegen eind 2011 een nationale Romastrategie op tafel leggen. Daarin moeten ze uitleggen hoe ze de Roma vooruit willen helpen op de vier voornoemde terreinen. Bovendien wil de Commissie dat middelen uit de structuurfondsen en het landbouwfonds specifiek worden ingezet om de Roma te ondersteunen.

Het Commissievoorstel is een uitloper van de rel met Frankrijk in september 2010. Toen trok jusititiecommissaris Viviane Reding fel van leer tegen Parijs omdat het Roma in groep het land uitwees. (belga/adha)

Lees meer