De Britse premier Boris Johnson zou overwegen om slechts een kwart van de afgesproken rekeningen met de Europese Unie te vereffenen als het tot een harde scheiding zonder akkoord komt.
EPA De Britse premier Boris Johnson zou overwegen om slechts een kwart van de afgesproken rekeningen met de Europese Unie te vereffenen als het tot een harde scheiding zonder akkoord komt.

EU waarschuwt: “Verenigd Koninkrijk moet ook bij 'no deal' zijn rekening vereffenen”

Het is "essentieel" dat het Verenigd Koninkrijk zijn rekeningen vereffent om de nieuwe relatie na de brexit goed te starten. Zo heeft een woordvoerster van de Europese Commissie maandag duidelijk gemaakt in een reactie op de berichten als zouden de Britten bij een vertrek zonder akkoord slechts een deeltje van de brexit-factuur willen betalen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de Britse pers verluidde het voorbije weekeinde dat de Britse premier Boris Johnson zou overwegen om slechts ongeveer een kwart van de afgesproken rekeningen met de Europese Unie te vereffenen indien het tot een harde scheiding zonder akkoord zou komen. Die factuur wordt momenteel geraamd op 39 miljard pond (43 miljard euro). 

De woordvoerster bevestigde dat Johnson de kwestie tot dusver niet heeft aangesneden in zijn officiële contacten met de Europese partners. Ze maakte niettemin duidelijk dat “alle financiële engagementen die genomen zijn met 28 lidstaten (met het VK als lidstaat, nvdr) nagekomen moeten worden. Dat is in het bijzonder het geval in een no deal scenario, waarin van het VK wordt verwacht dat het alle engagementen blijft nakomen.”

Over mogelijke gerechtelijke stappen van Europese zijde wou de woordvoerster niet uitweiden. Maar “ik denk dat het belangrijk is om duidelijk te maken dat het vereffenen van de rekeningen essentieel is om een nieuwe relatie, gebaseerd op wederzijds vertrouwen, goed te starten”, voegde ze toe. 

Guy Verhofstadt

Op Twitter had Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de brexit-onderhandelingen volgt, al gewaarschuwd dat de EU geen onderhandelingen over een handelsakkoord zal aanvatten vooraleer de Britten hun rekeningen betalen. “Na een no deal zal dit de eerste voorwaarde voor gesprekken zijn”, zo tweette de oud-premier.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marcel Desmet

    De EU betalen voor wat? Het enige wat ze met ons geld doen is lage-loonlanden openstellen om onze fabrieken naar daar te verhuizen of als dat niet lukt een knelpuntberoep te veroorzaken door mensen niet te betalen en er dan goedkope krachten voor in te zetten die al die vaardigheden plots niet nodig blijken te hebben. De EU heeft enkel gezorgd voor vernietigende transfers naar achtergestelde landen. Das nog wat anders dan peulschil die jaarlijks naar Wallonie gaat.

  • Danny De Graeve

    Potje breken is potje betalen

Lees meer