AFP

Europa mag mentholsigaretten verbieden

De Europese Unie mag sigaretten met menthol of een ander aroma vanaf mei 2020 verbieden. Ook de strengere regels voor sigarettenpakjes, waaronder afschrikwekkende afbeeldingen in kleur, kunnen juridisch door de beugel.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie vandaag bepaald. De rechters volgen hiermee het advies dat de advocaat-generaal in december gaf over de Europese richtlijn voor tabaksproducenten uit 2014.

Bezwaren
Polen en Roemenië hadden bezwaar aangetekend tegen het toekomstige verbod op mentholsigaretten en sigarettenfabrikanten als Philip Morris and British American Tobacco tekenden bezwaar aan tegen de regel dat sigarettenpakjes in de EU voor 65 procent uit gezondheidswaarschuwingen moeten bestaan.

Ontmoedigen
Het hof stelt dat mentholsigaretten door hun "aangename aroma" roken aantrekkelijker moet maken, terwijl de EU zich juist heeft verplicht tabak te ontmoedigen en verslaving tegen te gaan. Een verbod op aromatische sigaretten bevordert de volksgezondheid, aldus het hof in Luxemburg.

Ten minste 20 sigaretten
Verder krijgen de regels dat sigarettenpakjes ten minste twintig sigaretten moeten bevatten en allemaal dezelfde vorm moeten hebben de goedkeuring van het hof.

Elektronische sigaretten
Het hof boog zich ook over de regelgeving rond elektronische sigaretten. De verplichting een bijsluiter mee te leveren en een maximum aan nicotine voor te schrijven zijn toegestaan, evenals een reclame- en sponsorverbod. Dit omdat is gebleken dat e-sigaretten ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

Philip Morris reageert afwachtend.

Het advies van het Hof verduidelijkt dat de tabaksrichtlijn "niet per se een lidstaat verhindert om neutrale verpakkingen in te voeren, mits het kan aantonen dat de maatregel privaat eigendom, een concurrerende markt en de toegang tot informatie voor de consument respecteert, en dat het in overeenstemming is met het nationaal, Europese en internationaal recht", reageert senior vice president Marc Firestone.

"Het Hof heeft niet onderzocht of neutrale verpakkingen legaal zijn of in staat zijn om het tabaksgebruik te doen verminderen. Die vragen worden momenteel behandeld door het Engelse High Court en de Wereldhandelsorganisatie", merkt de topman van Philip Morris nog op.

Lees meer