UNKNOWN

Europa steekt geld in integratie Roma's

België, Spanje en Hongarije hebben beloofd dat geld van Europa vaker naar projecten zullen gaan die de integratie van zo'n 12 miljoen Roma's moeten bevorderen.

Dat hebben de drie landen beloofd in de zogenaamde 'Verklaring van Cordoba', die er kwam tijdens de tweede Europese Roma-top. De meeting bracht meer dan 400 vertegenwoordigers samen van verschillende Europese instellingen, nationale en regionale autoriteiten en Roma-organistaties.
 
Sociale uitsluiting
"Een belangrijk aantal Roma's lijdt nog steeds aan sociale uitsluiting op vlak van onderwijs, werk, gezondheid en huisvesting. De tijd is dan ook gekomen om een nieuwe 'duw' te geven aan de nodige inspanningen voor integratie", lieten de drie landen weten.
 
Het trio zei ook dat het de beleidsdoelstellingen opnieuw wil definiëren en de coördinatie tussen de verschillende lidstaten wil optimaliseren.
 
Situatie verergert
De Cordoba-top evalueerde de integratie van de Roma's voor het eerst sinds haar eerste ontmoeting in Brussel in 2008. Maar de situatie van de Roma's is intussen nog verergerd ondanks de vele inspanningen.
 
Een EU-onderzoek in april 2009 toonde aan dat de helft van de Roma's minstens eenmaal in dat jaar geconfronteerd werden met discriminatie, maar dat de meeste van hen dergelijke incidenten niet aan de politie meldden. Vanaf 1 juli is België voorzitter van de Raad van de EU. (belga/edp)

Lees meer