Getty Images

Europees grondrechtenbureau waarschuwt voor “verloren generatie” jonge vluchtelingen

In een nieuw verslag waarschuwt het Europees Bureau voor de grondrechten (FRA) ervoor dat jonge vluchtelingen in Europa een “verloren generatie” dreigen te worden. Er moet dringend werk gemaakt worden van de verwerking van hun asielaanvragen en hulp bij hun integratie, luidt het.

Jonge migranten tussen 16 en 24 jaar die oorlog en vervolging in hun thuisland ontvluchten, worden geconfronteerd met een hele rist ernstige belemmeringen voor hun integratie, stelt het verslag van FRA, dat gebaseerd is op interviews met meer dan 160 vluchtelingen en 400 eerstelijnswerkers in Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Oostenrijk en Zweden. 

“De integratie van migranten, met name van jongeren, vormt een serieuze uitdaging. De problemen zijn echter niet onoverkomelijk”, zegt FRA-directeur Michael O’Flaherty. 

Het verslag is onder andere positief over een reeks lokale beleidsinitiatieven, zoals
 financiële steun voor individuele huisvesting van asielzoekers in Wenen, de versnelde integratie op de arbeidsmarkt in Zweden, een programma voor financiële bijstand voor jonge vluchtelingen in Frankrijk en een mobiele app in zeven talen over leven in Duitsland.

Maatregelen

FRA dringt er bij lidstaten op aan om asielaanvragen sneller te verwerken. De gemiddelde asielprocedure duurt nu zo’n twee jaar, maar aanvragers met een grote kans op toelating zouden zo snel mogelijk aan hun integratie moeten kunnen beginnen. Ook gezinshereniging moet sneller gerealiseerd kunnen worden.

In afwachting van een beslissing over de asielaanvraag hebben de vluchtelingen degelijke huisvesting nodig, luidt het. Het FRA hekelt het feit dat sommige aanvragers op straat leven tot hun procedure is afgerond.

Verder is er nood aan een betere geestelijke gezondheidszorg voor vluchtelingen die vaak ernstig getraumatiseerd zijn door gebeurtenissen in hun thuisland. 

Kinderen moeten bovendien zo snel mogelijk naar school kunnen. “Geef asielzoekers in een vroeg stadium toegang tot onderwijs, beroepsopleiding en werk om te voorkomen dat ze door criminelen op het slechte pad worden gebracht”, stelt het FRA.

35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Brems

    Bestaat er ook een Bureau dat de rechten en veiligheid van Europeanen behartigt, naast alle Bureaus, Agentschappen en NGO's voor asielzoekers/migranten/illegalen ?

  • Don Tessers

    Het lijkt wel of ze in Brussel EU het ene na het andere rechtsbureau uit de grond stampen om zoveel mogelijk de Lidstaten met eigen wetten te kunnen blokkeren of dwars te zitten.

Lees meer