Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld

Europees hof veroordeelt Rusland nadat het holebiverenigingen verbood zich te registreren

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Russische autoriteiten veroordeeld nadat die de registratie van drie lhbt-verenigingen weigerden. Zo'n weigering gaat in tegen de Europese regelgeving op de vrijheid van vereniging en vormt een onterechte discriminatie op grond van seksuele geaardheid, oordeelde het hof.

De Russische autoriteiten hadden tussen 2006 en 2011 de registratie geweigerd van de lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgender (lhbt)-groepen Regenbooghuis, Beweging voor Huwelijksgelijkheid en Sochi Pride House. Lokale autoriteiten en rechtbanken hadden gezegd dat de groepen de "morele waarden van de samenleving konden vernielen", tot een bevolkingsdaling konden leiden en de rechten van de meerderheid van de Russen konden verstoren die relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht aanstootgevend vindt.

Het Mensenrechtenhof in Straatsburg deed al herhaaldelijk uitspraak tegen Rusland in lhbt-kwesties. In november 2018 veroordeelde het hof Moskou omdat het verscheidene aanvragen voor het houden van manifestaties voor de rechten van lhbt'ers had afgewezen.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Vladimir De Leeuw

    Ik denk dat het aangenaam moet zijn om in Rusland te wonen. Geen druk om toch maar zeker politiek correct te zijn, ook al gaat dat tegen alle gezond verstand in... Zo'n veroordeling pak je er dan toch met de glimlach bij. Ik ben er zeker van dat ze er met de nodige humor akte van nemen en dan rustig naast zich neerleggen.

  • Fons Casteels

    Wat in Spanje gebeurt - politieke gevangenen die vastgehouden worden zonder proces - is een veel groter bedreiging voor de democratie dan die weigering van de erkenning. Maar de politieke druk op de rechters is wellicht dermate groot zodat ze het Catalaans drama niet willen behandelen.

Lees meer