2 Europees hoofdonderhandelaar voor de brexit, Michel Barnier, voor aanvang van de bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Luxemburg.
EPA Europees hoofdonderhandelaar voor de brexit, Michel Barnier, voor aanvang van de bijeenkomst van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vandaag in Luxemburg.

Europees hoofdonderhandelaar stelt deadline voor brexitdeal: “Uiterlijk vanavond of morgenochtend"

Er moet uiterlijk vanavond of morgenochtend een akkoord zijn over juridische teksten over de brexit, anders kan er later deze week op een EU-top in Brussel geen deal worden beklonken. Dat zei EU-onderhandelaar Michel Barnier tegen de EU-ministers in Luxemburg. Zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk achten een doorbraak mogelijk deze week. 

De meest recente Britse voorstellen zijn nog onvoldoende, aldus Barnier. “Er zijn dit weekend en gisteren intensieve discussies geweest, en hoewel het moeilijker en moeilijker zal worden is het nog steeds mogelijk dat we deze week een akkoord bereiken”, zo verklaarde de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier, die de ministers in Luxemburg informeerde over de gesprekken die hij met de Britse regering voert.

Zijn Britse gesprekspartner, brexit-minister Stephen Barclay, klonk nog een tikje optimistischer. “Er zijn gedetailleerde gesprekken aan de gang en een deal is nog steeds heel mogelijk”, zo liet hij optekenen. Barnier tekende echter voorbehoud aan. “Het is hoog tijd dat de goede bedoelingen worden omgezet in juridische teksten.”

De regeringsleiders komen donderdag en vrijdag bijeen. Mocht er toch geen akkoord komen dan zal Barnier mogelijk moeten aanbevelen dat de gesprekken met de Britten na de top verdergaan.

Het is hoog tijd dat de goede bedoelingen worden omgezet in juridische teksten

EU-onderhandelaar Michel Barnier

Ierse kwestie

De Ierse grenskwestie blijft het centrale knelpunt in de gesprekken. Beide partijen willen vermijden dat er na de brexit controles moeten uitgevoerd worden op de grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Die doelstelling wordt van groot belang geacht om het vredesproces in Noord-Ierland te vrijwaren. De vraag blijft nog steeds hoe de douanecontroles en de controles op de regels van de Europese eenheidsmarkt dan georganiseerd moeten worden.

De Britse voorstellen stellen de Europeanen echter nog niet gerust. Ze zijn immers heel beducht voor deloyale concurrentie na de brexit. “Consumenten en bedrijven moeten zeker zijn dat er via de Ierse grens geen achterpoortje ontstaat voor producten van buiten de EU. De voorstellen zijn een stap voorwaarts, maar nog niet voldoende om de eenheidsmarkt te beschermen”, zei de Nederlandse minister Stef Blok.

“Er zijn een aantal rode lijnen. We willen een goede oplossing voor Ierland, maar ook voor de eenheidsmarkt. Als dat kan, dan hebben we vandaag een deal. Zo niet, dan zullen we zien”, reageerde de Belgische minister Didier Reynders. De Duitse staatssecretaris Michale Roth legde de bal in het Britse kamp: “het is aan onze Britse partners om te doen wat nodig is.”

Er zijn een aantal rode lijnen. We willen een goede oplossing voor Ierland, maar ook voor de eenheidsmarkt.

Belgische minister Didier Reynders

De Britse standpunten lijken wel opnieuw te bewegen. Gisterenavond praatte premier Boris Johnson anderhalf uur lang met Arlene Foster, de leider van de Noord-Ierse partij DUP. En vanmorgen berichtten Britse media over nieuwe teksten. “Er worden nieuwe teksten uitgewisseld door beide partijen. Dat is eigen aan onderhandelingen”, reageerde een Britse regeringswoordvoerder.

Nakende deadline 

De onderhandelaars staan in ieder geval onder enorme tijdsdruk. Het Britse vertrek is immers voorzien op 31 oktober. Johnson zou het Britse parlement tegen zaterdag een deal moeten kunnen presenteren. Zowel Westminster als het Europees Parlement moeten een eventueel akkoord over de boedelscheiding immers goedkeuren.

Komt Johnson zaterdag niet met een akkoord aandraven in het House of Commons, dan is de premier in principe bij wet verplicht om de Europese regeringsleiders om een nieuw uitstel van de brexit te vragen. Het is de vraag hoe Johnson met die wet zal omspringen. Hij lijkt immers vast te houden aan zijn ambitie om zijn land eind deze maand uit de EU te loodsen, met of zonder akkoord.

De Europese regeringsleiders komen donderdag bijeen in Brussel. Niet alle leiders denken dat er voordien nog een akkoord uit de brand kan worden gesleept. “Volgens mij is het praktisch onmogelijk om voor de top een akkoord te bereiken. We hebben meer tijd nodig”, zo klonk het maandagavond bij de Finse premier Antti Rinne. 

2 Michel Barnier met Didier Reynders vandaag.
REUTERS Michel Barnier met Didier Reynders vandaag.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kevin Noël

    Los het maar eens op é met een verdeeld Brits parlement...elke deal wordt weggestemd maar een no deal willen ze ook niet. Boris gaat het Brits parlement een deal voorstellen en als die wordt weggestemd wordt het een no deal. Mark my words.

  • oswald billiet

    Wat mij bijzonder bekommert in dat gehakketak met die spierballen is de positie van ons eigen land. Onze havens waren steeds een poort op Engeland. Wij kunnen- mogen daar geen onderhandse akkoorden afsluiten wegens Europa. Wij zullen daar de dupe van worden, meer dan elke andere Europese staat. En dat is het droevige resultaat in een Europa waarin de deelstaten niets meer zelf kunnen-mogen doen.

Lees meer