REUTERS

Europees parlement bezorgd over rechten EU-burgers na brexit

Een kamerbrede meerderheid van het Europees Parlement is bezorgd over de vrijwaring van de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk na de brexit. Dat blijkt uit een resolutie die in Straatsburg is goedgekeurd. 

Een meerderheid van 610 tegen 29 stemmen en 68 onthoudingen heeft zorgen over het systeem dat de Britse autoriteiten hanteren om Europese burgers die al minstens vijf jaar onafgebroken op het eiland wonen na de brexit een permanente verblijfsvergunning te verlenen. De Europarlementsleden vragen ook een fysiek bewijs voor de betrokken burgers, en stellen zich vragen bij de onafhankelijkheid van de Britse instantie die moet waken over de rechten van burgers. 

De brexit is voorzien op 31 januari. Twee dagen voordien moeten de Europarlementsleden nog het licht op groen zetten voor het echtscheidingsakkoord. In de resolutie beklemtonen ze dat ze daarbij rekening zullen houden met "de opgedane ervaringen en de gegeven garanties" met betrekking tot de bescherming van burgerrechten. Coördinator Guy Verhofstadt (Open Vld) waarschuwde al dat uitstaande problemen ook de goedkeuring van een later vrijhandelsakkoord met de Britten kunnen bemoeilijken. 

Tenslotte vragen de Europarlementsleden ook aan de regeringen van de EU-lidstaten om zekerheid te bieden aan de Britse burgers die op hun grondgebied verblijven.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • leppens victor

    EU parasieten bezorgd? Ik geloof het wel,om hun eigen luxe-leventje met als enige zorg de komende verkiezingen. mvg.

  • eric maier

    rechten, welke rechten ? Sinds de EU met de euro kwam en hun nieuwe vormgeving is het leven leterlijk 3x duurder geworden, word alles beslist boven onze overheden - oa de asielcrisis door Merkel - om ze dan nadien forse boetes op te leggen om de EU kas te spijzen. Het draait voor geen meter, nog slechter dan een overheid vormen in Belgie. Spanje, Italie, Bulgarije, Servie, Polen, Griekenland, zijn het kotsbeu Vooral de 5 eersten denken eraan in 2020 te gaan breken met de EU.

Lees meer