Europees Parlement.
EPA Europees Parlement.

Europees Parlement stemt voor uitkering voor buitenlanders na één dag werken

Werknemers uit andere lidstaten moeten reeds na één dag werk aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering in België. Dat standpunt heeft het Europees Parlement vandaag ingenomen in Straatsburg. Momenteel moeten deze werknemers minstens drie maanden in België aan de slag zijn geweest vooraleer ze recht hebben op een werkloosheidsuitkering. 

Met 345 stemmen voor, 287 stemmen tegen en 24 onthoudingen schaarde het halfrond zich achter het idee dat EU-werknemers reeds na één dag werk in een andere lidstaat een aanvraag voor een werkloosheidsvergoeding moeten kunnen indienen in dat land. Dat betekent niet dat werklozen uit andere lidstaten in België meteen een vergoeding zouden ontvangen. Ze moeten eerder al elders in de Europese Unie een bepaalde periode gewerkt hebben. 

Toch veroorzaakt het voorstel onvrede onder Belgische Europarlementsleden. Sinds 2016 geldt in ons land immers de regel dat EU-werknemers drie maanden in ons land gewerkt moeten hebben vooraleer ze aanspraak maken op een uitkering. 
“Dit brengt de houdbaarheid van onze sociale zekerheid in gevaar”, meent Helga Stevens (N-VA).

Stevens wijst erop dat het parlement ook vindt dat werknemers de werkloosheidsvergoeding gedurende zes maanden kunnen meenemen naar een andere lidstaat. “Een tripje naar België wordt zo wel bijzonder interessant. Want een Belgische werkloosheidsuitkering ligt al snel een pak hoger dan een Bulgaars loon”, concludeert ze. N-VA stemde net als Gerolf Annemans (Vlaams Belang), Hilde Vautmans en Lieve Wierinck (Open Vld) tegen het standpunt van het parlement. Bart Staes (Groen) stemde voor.

Ook Tom Vandenkendelaere (CD&V) heeft een probleem met het recht op een werkloosheidsuitkering na één dag, maar net als Kathleen Van Brempt (sp.a) en zijn partijgenoot Ivo Belet koos hij voor een onthouding. “De redenering is dat je mensen met een uitkering sneller in een inschakelingstraject krijgt, maar de situatie in België is apart omdat de werkloosheidsuitkeringen bij ons niet beperkt zijn in de tijd”, legt hij uit.

Onderhandelen

Over het voorstel moeten de Europarlementsleden nog onderhandelingen voeren met de Europese ministers van Werk. Ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) pleit voor het behoud van de drempel van drie maanden, maar voldoende lidstaten raakten het in juni al eens over een termijn van één maand. De Europese parlementscommissie verminderde dat daarna naar één dag.

Overigens had ook Eurocommissaris Marianne Thyssen in haar oorspronkelijke voorstellen over de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels een periode van drie maanden voorzien.

182 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • INGRID DE CREMER

    Binnen 3 maand is alles weer vergeten en gaat alles weer verder als van ouds , we kunnen toch niets doen .eviva Europa !

  • Jean-Paul Loddewykx

    Zelfstandigen die langer dan 15 jaar zelfstandig geweest zijn moeten 2 jaar wachten op een werkloosheidsuitkering..

Lees meer