De Saudische kroonprins Mohammad bin Salman.
EPA De Saudische kroonprins Mohammad bin Salman.

Europees Parlement wil wapenembargo voor Saudi-Arabië

Het Europees Parlement eist een internationaal en onafhankelijk onderzoek naar de dood van de Saudische journalist en opposant Jamal Khashoggi in Turkije. Het halfrond acht het "hoogst onwaarschijnlijk" dat de moord is uitgevoerd zonder medeweten van kroonprins Mohammad bin Salman.

"De absolute controle die Mohammad bin Salman uitoefent op de veiligheidsdiensten maakt het hoogst onwaarschijnlijk dat de operatie is uitgevoerd zonder zijn medeweten of buiten zijn controle", zo staat in de resolutie die vandaag door een ruime meerderheid van de parlementsleden in Straatsburg is goedgekeurd. 

Eenmaal het onderzoek heeft opgehelderd wie verantwoordelijk is voor de dood van Khashoggi, moeten de lidstaten een reisverbod uitvaardigen tegen de betrokkenen en hun activa in Europa blokkeren. Niet enkel de daders, maar ook opdrachtgevers moeten daarbij geviseerd worden, aldus Straatsburg.

Wapenembargo

De Europarlementsleden herhalen ook hun oproep voor een Europees wapenembargo tegen Saudi-Arabië. Dat deden ze onlangs ook al naar aanleiding van de Saudische inmenging in de burgeroorlog in Jemen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de dood van Khashoggi aangegrepen om een embargo in te voeren, maar een gemeenschappelijk Europees standpunt blijft uit. 

Khashoggi overleed begin oktober in het Saudische consulaat in Istanbul. Riyad ontkende in eerste instantie iets met de dood te maken te hebben, maar die versie is gaandeweg bijgesteld. Vandaag erkende de Saudische procureur-generaal voor het eerst dat de journalist "met voorbedachten rade" is vermoord.

Volgens de Turkse veiligheidsdiensten is Khashoggi vermoord door een vijftienkoppig moordcommando dat speciaal vanuit Riyad werd overgevlogen. Intussen werden al achttien verdachten, allemaal Saudi's, opgepakt. Verschillende verantwoordelijken van de inlichtingendiensten werden al ontslagen. 

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • hasso Naciye

    Gewoon doen maar EU durft niet. Pinokkio’s allen

  • Jan Verstrepen

    Goed zo na de auto industrie met hun diesel zever kapot hebben willen maken gaan ze nu ook enkele honderdduizenden mensen op straat zetten en zullen die wapens door Rusland en China en Amerika geleverd worden. OCMW politiek dus.

Lees meer