AP

Europees president Tusk pleit voor uitstel brexit

De EU-landen moeten het verzoek van het Verenigd Koninkrijk om de vertrekdatum van de brexit op te schuiven toekennen. EU-president Donald Tusk doet die aanbeveling aan de 27 overige lidstaten.

Het bericht van Tusk komt er na een nieuwe nederlaag van de Britse premier Boris Johnson in het parlement in Londen. Een meerderheid van de Lagerhuisleden stemde dan wel in met zijn brexitakkoord - al was het slechts ‘principieel’ -, zijn verzoek om de brexitwet (Withdrawal Agreement Bill, WAB) versneld te behandelen werd afgewezen. Daardoor lijkt een brexit op basis van het akkoord tegen 31 oktober niet meer haalbaar.

Europees president Donald Tusk wil er alles aan doen om een ‘no deal’-brexit te vermijden, die het rechtstreekse gevolg zou kunnen zijn de recentste gebeurtenissen in het Lagerhuis. Daarom, zo kondigt hij vanavond aan, wil hij ingaan op het Britse verzoek om de brexit opnieuw uit te stellen. Hij zal een beslissing in die zin dan ook aanbevelen aan de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese lidstaten. Tusk wil de beslissing via een schriftelijke procedure laten nemen.

Omdat het Lagerhuis hem daartoe gedwongen had, had Johnson de EU zaterdag al om nieuw uitstel verzocht tot 31 januari 2020. Tusk schuift in zijn tweet echter geen precieze datum naar voren. 

62 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerry Cle

    Nu de Britten eindelijk akkoord zijn met een brexitscenario lijkt het mij wel de moeite waard om te wachten totdat dit scenario kan uitgevoerd worden. Tenslotte is een harde brexit waarbij er importheffingen op elkaars handelsproducten worden geheven absoluut te vermijden.

  • Jan Boden

    Europa hoeft geen formele uitsteldatum aan te geven. Zeg gewoon tegen de Britten dat ze laten weten wanneer ze er intern zijn uitgeraakt.

Lees meer