4 Ursula von der Leyen
EPA Ursula von der Leyen

Europese Commissie wil CO2-uitstoot tegen 2030 met "minstens 55 procent" verminderen

De Europese Unie moet haar CO2-uitstoot tegen 2030 "met minstens 55 procent" verminderen. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen voorgesteld in haar eerste State of the Union. Von der Leyen brak ook een lans voor de oprichting van een “sterkere Europese gezondheidsunie”.

De Europese uitstootdoelstelling voor 2030 bedraagt momenteel 40 procent, maar het was al een tijdje duidelijk dat de Commissie de ambities nog zou opschroeven. "Ik erken dat deze verhoging van 40 tot 55 procent te veel is voor sommigen, en niet voldoende voor anderen, maar onze impactstudie toont duidelijk dat onze economie en industrie dit aankan", speechte von der Leyen in het Europees Parlement.

De nieuwe doelstelling moet de Europese Unie in staat stellen om halverwege deze eeuw het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te worden.

Grenstaks

 Om Europa te beschermen tegen oneerlijke klimaatconcurrentie uit andere werelddelen, werkt de Commissie intussen aan een zogenaamde CO2-grenstaks die buitenlandse producenten moet stimuleren om hun uitstoot naar beneden te halen. “Koolstof moet een prijs hebben, want de natuur kan de prijs niet meer betalen”, zei von der Leyen.

Het is tijd om een sterkere Europese gezondheidsunie uit te bouwen

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

De Commissievoorzitter ging in de jaarlijkse State of the Union ook in op de coronapandemie. Bij de uitbraak van de crisis in maart werd duidelijk dat het gezondheidsbeleid nog steeds een grotendeels nationale aangelegenheid is. Lidstaten reageerden in verspreide slagorde op de crisis, met onder meer exportbeperkingen op medisch materiaal.

“Het is tijd om een sterkere Europese gezondheidsunie uit te bouwen”, zo trok von der Leyen haar conclusies uit die periode. Ze brak een lans voor de oprichting van een Europees biomedisch research- en ontwikkelingsagentschap en een versterking van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA).

Verdeling van bevoegdheden

Von der Leyen spoorde de Europarlementsleden aan om te vechten tegen de miljarden euro’s aan besparingen in het Europese gezondheidsbudget, waarover de staatshoofden en regeringsleiders het in juli eens waren geraakt in de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting.

Ook acht de voorzitter van de Europese Commissie het moment gekomen om in de aanstaande conferentie over de toekomst van Europa een breed debat te lanceren over de verdeling van de bevoegdheden op gezondheidsvlak.

4
EPA
4
AFP
4
REUTERS

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fons Dewaele

    Moesten deze EU politiekers eens beginnen met op 1 plaats te blijven, i.p.v. telkens tussen Brussel en Straatsburg te verplaatsen. Voertuig met Chauffeur langs de baan, de politiekers met het vliegtuig, en zo eveneens terug. Zij heeft de Bundeswehr tijdens haar periode als Minister van landsverdediging om zeep geholpen, nu is de EU eraan.

  • Geert Tamsyn

    Het gaat in Frankrijk over 6 reactoren, geen centrales. De beslissing valt pas als Flamanville opgestart is, en dat zou nog wel een tijdje kunnen duren. Tegen 2035 worden wel 14 reactoren gesloten, en wil Frankrijk zijn afhankelijkheid van kernenergie met 50 tot 70 % verminderen.

Lees meer