AFP

Europese commissie wil het stockeren van varkensvlees ondersteunen

Europees commissaris van Landbouw, de Ier Phil Hogan, heeft in Parijs aangekondigd dat er steunmaatregelen komen voor het stockeren van varkensvlees. Dat moet de prijs van het varkenvlees opkrikken, die door het Russische embargo van januari 2014 waren ineengestort. De maatregel moet dinsdag bevestigd worden op een bijeenkomst van het Comité van de Regio's in Brussel.

De maatregel moet "een aanzienlijk volume van de markt halen (...) waardoor de financiële toestand van de varkenstelers gestabiliseerd kan worden" en "het fragiel herstel van de prijzen gestimuleerd kan worden", zei Hogan tijdens een ontmoeting met varkensboeren op de landbouwbeurs in de Franse hoofdstad.

Moskou vaardigde begin vorig jaar een embargo uit voor Europees varkensvlees, officieel omwille van de uitbraak van de Afrikaanse varkensgriep in Litouwen. De Europese Unie ging tegen dit embargo in beroep bij de Wereldhandelsorganisatie.

Er werden reeds hulpprogramma's opgestart voor de stockage van melkpoeder en kaas als gevolg van het Russisch embargo. De maatregelen voor kaas zijn intussen opgeschort na onterechte aanvragen van bepaalde producenten.Lees meer