REUTERS

Europese Commissie wil toetredingsonderhandelingen starten met Albanië en Noord-Macedonië

Als het van de Europese Commissie afhangt, start de Europese Unie toetredingsonderhandelingen op met Albanië en met Noord-Macedonië. Beide landen hebben voldoende hervormingen doorgevoerd om de opstart van die gesprekken te rechtvaardigen, zegt de Commissie vandaag. 

Noord-Macedonië wordt ook geprezen omdat het erin geslaagd is het 27 jaar oude dispuut met Griekenland over zijn naam op te lossen.

Criteria
De Europese Unie houdt traditioneel nauwe banden aan met de landen van de Westelijke Balkan. Ze ziet zichzelf als de enige internationale speler die oprecht bekommerd is om de stabiliteit en de welvaart in de regio. In mei 2018 sprak de Europese Commissie de hoop uit dat de landen tegen 2025 tot de EU kunnen toetreden, maar legde meteen de bal in hun kamp. 

Goed functionerende overheidsdiensten, respect voor de democratie en de fundamentele rechten, een uitgebouwde rechtsstaat... Het zijn maar enkele van de criteria waaraan die landen moeten voldoen.

Verbetering 

Bij de presentatie van de jaarlijkse Commissieanalyse van de Westelijke Balkan stelde hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini vandaag tevreden vast dat de zes betrokken landen vooruitgang hebben geboekt en hun Europees perspectief geïncorporeerd hebben. De mate waarin er hervormd werd, verschilt weliswaar van land tot land. “Het afgelopen jaar is er één geweest van positieve veranderingen, over heel de regio”, zei Mogherini tijdens een persconferentie.

Toetredingsgesprekken

“We hebben een aantal prestaties en successen kunnen waarnemen die zonder meer indrukwekkend zijn. Vooral Noord-Macedonië en Albanië hebben de kans gegrepen en hervormingen gerealiseerd”, zei ze. De Commissie raadt dan ook aan om toetredingsgesprekken op te starten. “Noord-Macedonië en Albanië hebben hun deel van het werk gedaan, het is nu aan de Europese Unie om haar deel te doen.”

Albanië maakte indruk met een justitiehervorming, Noord-Macedonië kreeg bijzondere woorden van lof omdat het erin geslaagd is zijn naamdispuut met EU-lidstaat Griekenland op te lossen. Dat conflict blokkeerde al jaren de toenadering van (Noord-)Macedonië tot de Unie. De voorstellen van de Commissie gaan nu naar de Raad van ministers, die moet beslissen of er effectief onderhandelingen worden opgestart met Tirana en Skopje.

Op de top in Sofia maakten de Europese leiders vorig jaar nog een punt van de strijd tegen corruptie en georganiseerde criminaliteit in de Balkanlanden. 

Terwijl volgens de Commissie nu de onderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië kunnen worden opgestart, wordt Bosnië en Herzegovina het uitzicht op toetredingsgesprekken beloofd als het nog een paar fundamentele hervormingen doorvoert. Met Montenegro en Servië zijn de toetredingsgesprekken reeds lopende, Kosovo wordt nog niet tot de wachtkamer toegelaten. Het land wordt namelijk nog steeds niet door alle EU-lidstaten als een onafhankelijk land erkend.

Turkije

De Commissie heeft ook haar relaties met Turkije tegen het licht gehouden. “De Turkse regering houdt vast aan toetreding tot de Europese Unie, maar we stellen vast dat het land steeds verder wegdrijft van de EU. Het zou voor iedereen, en voor de Turkse burgers in het bijzonder, een goede zaak zijn als deze trend eindelijk wordt gekeerd”, zei Mogherini. De rechtsstaat staat in Turkije onder druk, de fundamentele rechten worden steeds minder gerespecteerd en de politieke ‘checks and balances’ worden verzwakt, luidt de analyse. De toetredingsonderhandelingen werden in juni 2018 bevroren en de Commissie ziet vooralsnog geen enkele reden om die opnieuw op te starten.

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ludwig Vanden Boer

    Zouden ze niet eerst een proberen de huidige unie een beetje op de rails en de neuzen in dezelfde richting te krijgen ipv nog meer miserie te zoeken.

  • Emi De graeve

    Met een Brexit en - (als mensen vrij mochten kiezen ...) - wellicht nog andere exit-kandidaten .. zoekt de EU naar de mogelijkheid "groot" zijn. Ze wil landen aantrekken die uit EU handen willen eten en geen inzicht hebben wat het daar in Brussel en Straatsburg allemaal aan de belastingbetaler kost.

Lees meer