Robert Dawes (l) tijdens zijn arrestatie in 2015 in zijn villa in Benalmádena aan de Costa del Sol,
Politiefoto Robert Dawes (l) tijdens zijn arrestatie in 2015 in zijn villa in Benalmádena aan de Costa del Sol,

Europese ‘El Chapo’ krijgt 22 jaar in hoger beroep

De Britse Robert Dawes (48), die geldt als een van de grootste drugshandelaren van Europa, is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar. Dit wegens een megacokesmokkel van Venezuela naar Frankrijk, in 2013.

De in Nottinghamshire opgegroeide Dawes, die zegt onschuldig te zijn, kreeg eind 2018 dezelfde straf opgelegd door een rechtbank in Parijs maar ging in hoger beroep. Een speciale juryrechtbank, volledig samengesteld uit professionele rechters in plaats van burgers, bevestigde vrijdag zijn veroordeling van ruim anderhalf jaar geleden. Daarnaast mag hij het Frans grondgebied niet meer betreden én kreeg hij een boete van 30 miljoen euro opgelegd, dat meldt het Franse persbureau AFP. 

De 1,3 ton cocaïne die Dawes volgens de Franse justitie vanuit Colombia naar Frankrijk smokkelde, werd in 2013 onderschept op de luchthaven Charles de Gaulle, nabij Parijs. De drugs - met een geschatte straatwaarde van 200 miljoen euro - zaten verpakt in dertig koffers. Die waren met een vlucht van Air France vanuit Venezuela naar Parijs gekomen. Een deel zou bestemd zijn geweest voor de Britse markt. 

Dawes werd in 2015 gearresteerd in zijn luxe villa in Benalmádena aan de Zuid-Spaanse Costa del Sol. De arrestatie volgde op een gesprek van de Britse crimineel met een Colombiaanse medewerker. Ze ontmoetten elkaar in een hotel in Madrid. De Spaanse politie legde de ontmoeting vast met camera’s en afluisterapparatuur.  De veertiger zou volgens Britse media het communicatienetwerk leiden dat geliefd is bij mensen als de Mexicaanse drugsbaron El Chapo.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Wraakmoord op Nederlandse onderwijzer

Een regionale chef van de Britse National Crime Agency omschreef Dawes tijdens de rechtszaak als “iemand die in staat is tot het plegen van het meest extreme geweld”. Volgens het agentschap begon de Brit op zijn elfde met kleine vergrijpen en klom hij op tot een internationaal gevreesde crimineel.

“Dawes wordt verdacht van betrokkenheid bij een aantal moorden waaronder die op een onderwijzer in Groningen (Nederland, nvdr), transacties met Colombiaanse drugskartels en witwasoperaties in de Verenigde Arabische Emiraten en Zwitserland. Er is bewijs dat hij actief bleef tijdens zijn voorlopige hechtenis’’, verklaarde politiecommandant Rob Hickinbottom via een videoverbinding.

De Nederlandse onderwijzer was Gerard Meesters (52). Hij werd op 28 november 2002 doodgeschoten in zijn woning, nadat hij vier dagen eerder was bedreigd door vijf mannen. Dit omdat zijn zus in Spanje betrokken was bij de diefstal van 1.500 kilo hasj. De drugs zouden hebben toebehoord aan de criminele organisatie van Dawes.

Dawes als opdrachtgever

De rechtbank en het gerechtshof in het Nederlandse Groningen veroordeelden de uitvoerder van de wraakmoord, ook een Brit, in 2005 en 2006 al tot levenslang. Tijdens de behandeling van het hoger beroep viel de naam van Robert Dawes meerdere keren. Het Openbaar Ministerie (OM) gaf aan dat ze hem beschouwt als opdrachtgever van de wraakmoord op Meesters. Desondanks merkte ze Dawes nooit aan als verdachte.

Het OM heropende het onderzoek in april 2018 nadat de zoon en dochter van Meesters aangifte hadden gedaan tegen Robert Dawes. Ze weten zich gesterkt door bevindingen van het toenmalige rechercheteam dat de moord onderzocht. Voor hen is hij de opdrachtgever voor de vergeldingsmoord op hun vader.

Op grond van dit onderzoek moet het Openbaar Ministerie binnenkort beslissen of zij Robert Dawes ook voor een Nederlandse rechter wil brengen. Een andere mogelijkheid is dat de zaak alsnog wordt geseponeerd. Het uitleveringsverzoek maakt deel uit van deze procedure, meldt het Nederlandse Dagblad van het Noorden. 

Volgens Franse media wordt het uitleveringsverzoek eind deze maand behandeld. 

Lees ook:

Martelkamers zijn volgende stap van sadistisch drugsgeweld: “Dit komt zo uit een draaiboek van Mexicaanse kartels” (+)

Er is een nieuwe drugsoorlog op komst, met dank aan corona (+)

Politie kraakt EncroChat: 20 miljoen berichten van criminelen onderschept

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer