Europees president Donald Tusk.
Hollandse Hoogte / EPA Europees president Donald Tusk.

Europese lidstaten steunen uitstel brexit, duurtijd nog ter discussie

De 27 lidstaten van de Europese Unie steunen het principe van een uitstel van de brexit na 31 oktober, maar ze discussiëren nog over hoelang dat uitstel moet duren. Dat zegt een Europese bron na een vergadering van de ambassadeurs in Brussel.

“Iedereen was het erover eens dat een uitstel nodig is om een ​​brexit zonder akkoord te voorkomen. De duur van het uitstel staat nog ter discussie”, voegde de bron eraan toe.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zette vandaag de besprekingen voort met de staatshoofden en regeringsleiders.  Gisteren vroeg hij de EU-lidstaten om een nieuw uitstel te aanvaarden na een nieuwe nederlaag van de Britse premier Boris Johnson. Een meerderheid van de Lagerhuisleden stemde wel in met zijn brexitakkoord, maar zijn verzoek om de brexitwet (Withdrawal Agreement Bill, WAB) versneld te behandelen werd afgewezen. Daardoor lijkt een brexit op basis van het akkoord tegen 31 oktober niet meer haalbaar.

“De ambassadeurs waren unaniem eens dat een uitstel noodzakelijk is om de impasse met Londen te overwinnen”, aldus de bron, die ook nog zei dat de meeste diplomaten voorstander zijn van een uitstel tot 31 januari 2020.

Intussen werden vandaag in Londen pogingen gedaan om de brexit weer op de rails te krijgen, maar voorlopig zonder resultaat. Premier Johnson zat samen met Labour-leider Corbyn in een poging een nieuwe termijn overeen te komen voor de behandeling van de brexitwet, maar dat gesprek leverde niets op. 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jean West

    Bart Lauvrys Je gaat samenwerken met uw buurman maar je moet jaarlijks miljarden betalen voor de samenwerking.

  • Pascal Fransen

    Idd een echte soap en dan hoop ik niet dat het zolang zoals Dallas op tv was.

Lees meer