Nathalie Loiseau
AFP Nathalie Loiseau

Europese lijsttrekker van partij van Macron in opspraak omdat ze als student op lijst stond met extreemrechtse activisten

In Frankrijk is de lijsttrekker van de partij van president Emmanuel Macron voor de Europese verkiezingen in opspraak gekomen. De nieuwssite Mediapart onthulde dat Nathalie Loiseau, voormalig Frans minister van Europese Zaken, in 1984 als student op een lijst heeft gestaan met extreemrechtse activisten.

De 54-jarige Nathalie Loiseau trekt de lijst ‘Renaissance’ van de partij En Marche bij de Europese verkiezingen in mei. Maar in 1984, tijdens interne verkiezingen aan het Instituut voor Politieke Studies in Parijs, stond ze op de lijst van Union des Etudiants de Droite.

In een videoboodschap op Twitter gaf ze haar fout dinsdag toe. "Ja, 35 jaar geleden heb ik een fout begaan. Ik heb uit vriendschap aanvaard om op een lijst te staan met rechtse mensen, gaullisten. Maar er waren ook extreemrechtse mensen tussen en dat wist ik niet", zegt ze. "Ik had het moeten nakijken en ik heb er spijt van.”

Loiseau benadrukt dat ze er sindsdien "35 jaar van persoonlijk en politiek engagement" heeft opzitten om "waarden van vrijheid, democratie, respect en tolerantie" uit te dragen. "Dat heb ik heel mijn leven gedaan en het is daarom dat ik vandaag aan het hoofd sta van een lijst die kans maakt om extreemrechts te verslaan", klinkt het. "Ik laat noch wie ik ben, noch die lijst bezoedelen.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • joachim albert

    Bijna elke jongere is ofwel extreem links of extreem rechts geweest en met ouder worden wordt ge gematigder als het voor uw 23 jaar is, kan het u vergeven worden, erna is al delicater. oude maoïsten of communisten zijn eigenlijk hetzelfde als rechtse extremisten ttz tegen democratie En deze vrouw is toch geen raciste? Mvg

  • DIRK VANGOSSUM

    Blijkbaar wordt het niet aanvaard dat mensen evolueren in hun gedachtegoed.

Lees meer