Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier.
EPA Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier.

Europese Unie legt laatste voorstel op tafel voor cruciale stemming brexit, maar pessimisme overheerst

De Europese Unie wil het Verenigd Koninkrijk toestaan eenzijdig de douane-unie te verlaten als beide partijen gedwongen worden tot een Ierse backstop-regeling. Dat heeft EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier gezegd op Twitter in wat een finaal voorstel voor de Britten lijkt te zijn. Tegelijk moeten wel de andere elementen van de backstop "behouden blijven om een harde grens te vermijden". 

Eerder in de brexit-gesprekken hadden de EU en het VK het over een backstop - het mechanisme dat moet vermijden dat er een harde grens komt op het Ierse eiland - waarbij Noord-Ierland de EU zou verlaten als deel van het Verenigd Koninkrijk, maar waarbij het wel in de Europese interne markt zou blijven tot er een handelsovereenkomst zou gesloten worden. 

De douane-unie is een belangrijk element in het echtscheidingsakkoord tussen de EU en het VK. EU-hoofdonderhandelaar Barnier zegt nu dat het VK eenzijdig uit de Europese douane-unie kan stappen, maar benadrukt dat de andere elementen van de backstop onverkort behouden blijven. Concreet betekent dat dat Noord-Ierland niet uit die douane-unie kan stappen wanneer Londen beslist de nieuwe 'optie' van de EU te gebruiken. 

Pessimisme

Dat gaat voor Londen wellicht niet ver genoeg. De Britse regering wil de mogelijke terugtrekking van het het hele Verenigd Konkrijk, zonder uitzonderingen. Vanuit Londen en Belfast kwamen al negatieve reacties op het Europese voorstel. Brexit-minister Stephen Barclay hekelde het voorstel van Barnier: “Met een deadline om de hoek is het het moment oude argumenten opnieuw boven te halen.” Premier May zei in het verleden al dat “geen enkele Britse premier hier ooit mee akkoord kan gaan”.

Eerder op de dag had de Britse premier Theresa May nog laten verstaan dat ze van de EU "nog één extra duwtje" vraagt om het echtscheidingsakkoord door het Britse parlement te krijgen. Volgende week dinsdag moet het Lagerhuis opnieuw stemmen, maar zonder Europese toegevingen voor de backstop ziet het er niet goed uit. Volgens de krant The Guardian zet Barnier May met zijn voorstel “op koers naar een nederlaag”. 

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Georges Vande Velde

    Guido Bervoets niet de Brexit is een ramp maar gans dit Europees circus is de oorzaak van die ramp, het had er nooit mogen zijn. De burgers overal zijn het slachtoffer en een massa luxegraaiers verrijken er zich mee. Enige oplossing is terug naar eigen land en munt, duizenden Europese (luxe) ambtenaren naar huis sturen en oude uitgerangeerde Europarlemtariërs direct op pensioen.

  • guido Bervoets

    Uit alles blijkt dat de brexit nooit echt doordacht is geweest en er alleen maar één grote puinhoop is gecreëerd waarbij niemand nog kan winnen. En voor Noord-Ierland verwacht ik het ergste want een harde grens gaat de fragiele vrede tussen de twee Noord-Ierse kampen - de protestanten die bij het VK willen blijven en de katholieken die liever bij Ierland willen horen - volledig verstoren en de vete terug doen oplaaien. De brexit is één grote ramp voor iedereen.

Lees meer