Het protest heeft zich ondertussen uitgebreid naar Groot-Brittannië.
UNKNOWN Het protest heeft zich ondertussen uitgebreid naar Groot-Brittannië.

Europese vissers protesteren vandaag in Brussel

De Europese vissers die protesteren tegen de hoge dieselprijzen, hebben ook gisteren hun acties voortgezet. In Spanje en Portugal duren de "stakingen van onbepaalde duur" voort, in Londen werd betoogd. In Brussel vinden vandaag acties plaats.

Volgens de vissers van Martigues (zuidoosten van Frankrijk) is er vandaag een actie van Zuid-Europese vissers gepland in Brussel. De Spaanse vissersorganisatie Cepesca is van plan om samen met andere Europese organisaties de komende dagen een grote betoging te organiseren in Brussel.

Onverschillig
In Spanje, dat de grootste vissersvloot van Europa heeft, hebben de vissers gisteren beslist om te blijven staken. Ze vinden dat de sociaaldemocratische regering onverschillig is voor de problemen van de vissers. De belangrijkste werkgeversorganisatie van de sector bevestigde gisteren dat de staking van onbeperkte duur die vrijdag is aangevat, voortgezet wordt. De organisatie eist een "spoedvergadering" met regeringsleider José Luis Rodriguez Zapatero.

De Portugese vissers, die ook al sinds vrijdag staken, hebben gisteren na een ontmoeting met de minister van Landbouw en Visserij, Jaime Silva, beslist dat ze zeker nog tot vandaag het werk neerleggen. De Portugese vissers en vakbonden gaan vandaag rond de tafel zitten om de maatregelen te bestuderen die de regering voorstelt. Dan zal ook beslist worden over het vervolg van de actie.

Uitbreiding
In Frankrijk blijft het ongenoegen van de vissers groot, al is daar wel al een meerderheid weer aan de slag gegaan na een staking van twee weken. Het protest breidt zich ook uit richting noorden. Zo hebben honderden Britse vissers in Londen betoogd om noodsteun te eisen van de regering. Ze werden daarbij gesteund door een tiental Franse vissers. (afp/sps)

Lees meer