AFP

Ex-premier Thailand wordt gevangen gehouden

Voormalig Thais premier Yingluck Shinawatra en verschillende leden van haar regering zijn vandaag opgesloten door de junta, zo bevestigen militaire bronnen. Ze hadden zich eerder moeten aanmelden bij het leger in Bangkok.

"De militairen hebben ze van elkaar gescheiden en houden ze op verschillende plaatsen vast", zegt de bron. De 46-jarige ex-premier, die begin deze maand door het gerecht van haar macht werd beroofd, zou in een militair kamp zijn opgesloten. Hoeveel politici en activisten zijn opgepakt, blijft onduidelijk, maar het zouden er meer dan honderd zijn. Yingluck en 154 anderen kregen eerder al het verbod om het grondgebied te verlaten.

In het noordoosten van Thailand hebben troepen 21 veronderstelde militanten gearresteerd die zich opmaakten om zich te verzetten tegen de putsch. Zowat tweehonderd soldaten bestormden gisteren een appartement in Khon Kaen, zowat 350 km ten noordoosten van Bangkok. Zij pakten er 21 mensen op die over springstoffen zouden hebben beschikt. De verdachten hebben volgens het leger bekend instructies te hebben gekregen van het Verenigd Front voor Democratie tegen Dictatuur, om de coup te bestrijden.

De meeste leiders van die groep, beter bekend als de Roodhemden, zijn donderdag al gearresteerd, op de dag van de putsch. De ngo Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties zijn ongerust. Human Rights Watch roept het Thaise leger op om iedereen vrij te laten die zonder proces is opgesloten. De ngo wil dat de democratie dringend wordt hersteld.

Lees meer