2 Yahya Jammeh gaat er prat op dat hij tientallen aidspatiënten heeft genezen van de dodelijke ziekte. Hier voert hij een ‘genezend ritueel’ uit op een aidspatiënt. Foto uit 2007.
AP Yahya Jammeh gaat er prat op dat hij tientallen aidspatiënten heeft genezen van de dodelijke ziekte. Hier voert hij een ‘genezend ritueel’ uit op een aidspatiënt. Foto uit 2007.

Ex-president/kwakzalver Gambia stal 322 miljoen uit staatskas

Voormalig president Yahya Jammeh van Gambia heeft omgerekend zeker ruim 322 miljoen euro gestolen uit de staatskas in de 22 jaar dat hij aan het bewind was. Dat maakte de minister van Justitie van het land bekend na een onderzoek dat 2 jaar heeft geduurd.

Jammeh (53) kwam in 1994 aan de macht na een staatsgreep en regeerde zijn land met ijzeren vuist.  De man lapte zijn laars aan de mensenrechten, maar maakte zich vooral onsterfelijk door kwakzalverij.  In 2009 liet hij honderden mensen vastzetten in detentiecentra. Zij waren volgens de toenmalige machthebber verantwoordelijk voor de dood van zijn tante. Hij beschuldigde de arrestanten van hekserij.  Een jaar eerder zwoer hij alle homoseksuelen in Gambia te zullen doden.

De man beschikt naar eigen zeggen over magische krachten. De graaiende ex-president gaat er prat op dat hij een kleine 40 aidspatiënten heeft genezen. Hoe deed hij dit? Hij liet ze op donderdag, de enige dag waarop zijn kruidenbrouwsels werken, zelfbereide drankjes drinken. Ook kregen de aidspatiënten een geel zalfje over hun hoofd gesmeerd. 

In 2012 gaf hij zijn politiekorpsen het advies om eerst te schieten en dan pas te ondervragen. Jammeh vluchtte in 2017 naar Equatoriaal Guinea waar hij in ballingschap leeft. Hij sloeg op de vlucht nadat een regionale Afrikaanse troepenmacht het land was binnengevallen en aan de poort stond van hoofdstad Banjul om zijn aftreden af te dwingen na zijn verkiezingsnederlaag.

Bij zijn vlucht nam Jammeh een groot deel van zijn rijkdom mee: koffers cashgeld, automobielen en andere luxegoederen. Desalniettemin wist de dictator niet alles mee te nemen: drie privévliegtuigen en tientallen luxe automobielen bleven achter. Daaronder meerdere Rolls-Royces met in rood in de leren stoelen gestikt ‘Zijne excellentie Sheik Professor Doctor Yahya AJJ Jammeh’.  

2 De president, voluit  al-Hadji Yahya Jammeh, op een Afrikaanse top in 2009.
REUTERS De president, voluit al-Hadji Yahya Jammeh, op een Afrikaanse top in 2009.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • lut vanhyfte

    In heel Afrika zijn voornamelijk van die onverzadigbare gekken op poen & macht aan 't bewind, álle regeringen van zogezegd beschaafde landen die daar wapens aan verkopen zijn medeplichtig aan vreselijke misdaden tegen de menselijkheid.

Lees meer