4 Rafael Correa, de voormalige president van Ecuador.
AFP Rafael Correa, de voormalige president van Ecuador.

Ex-president van Ecuador ontkent dat hij asiel heeft aangevraagd in ons land

De vroegere Ecuadoraanse president Rafael Correa ontkent dat hij in België asiel heeft aangevraagd. Dat zegt zijn advocaat. Eerder vandaag deelde het Franse persbureau AFP mee dat dit bevestigd was door twee bronnen dichtbij het dossier. Correa wordt in eigen land vervolgd voor de mislukte ontvoering van oppositiepoliticus Fernando Balda in 2012. 

De Ecuadoraanse rechter Daniella Camacho maakte vandaag bekend dat er genoeg bewijs is dat Correa het vermoedelijke brein was achter de ontvoeringspoging om een proces tegen hem te beginnen.

Balda was lid van de grondwetgevende vergadering en vluchtte naar Colombia toen hij in Ecuador tot twee jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens belediging van de regering van Correa. In de Colombiaanse hoofdstad Bogota mislukte een poging om hem te ontvoeren, toen de kidnappers en hun slachtoffer door een politiepatrouille werden aangehouden.

4 Aanhangers van Correa protesteren aan de rechtbank tegen het vonnis.
AFP Aanhangers van Correa protesteren aan de rechtbank tegen het vonnis.

De daders, die in Colombia werden veroordeeld, verklaarden in opdracht van de Ecuadoraanse geheime dienst te handelen. Ze moesten Balda terugbrengen naar Ecuador. Balda werd kort na de ontvoering uitgeleverd aan Ecuador, waar hij zijn gevangenisstraf uitzat.

“Complot”

Correa was president van 2007 tot 2017. Tegenwoordig woont hij in ons land: zijn echtgenote is een Belgische. Hij beweert onschuldig te zijn en zegt dat zijn opvolger Lenin Moreno “een complot” tegen hem heeft opgezet.

Volgens AFP vroeg hij op 25 juni asiel aan in ons land. Het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) zou het dossier sinds augustus onderzoeken. Zijn advocaat ontkent dat echter. “Er is geen asielaanvraag. Zopas vertelde president Correa me nog dat er geen aanvraag was”, zei advocaat Caupolican Ochoa aan Reuters.

Ook Correa zelf ontkende telefonisch tegenover het Spaanse persbureau EFE. Hij zei de “mogelijkheid van asiel aanvragen in een Europees land, om de rechten van zichzelf en zijn gezin te beschermen, te bestuderen”. Maar een aanvraag heeft hij naar eigen zeggen nog niet gedaan.

4 Fernando Balda (foto) werd kort na de ontvoering uitgeleverd aan Ecuador, waar hij zijn gevangenisstraf uitzat.
EPA Fernando Balda (foto) werd kort na de ontvoering uitgeleverd aan Ecuador, waar hij zijn gevangenisstraf uitzat.

Rood alarm

Correa kan enkel veroordeeld worden als hij voor een rechtbank in Ecuador verschijnt, een proces bij verstek is niet mogelijk. Voor de aanklacht riskeert hij tot zeven jaar cel.

Interpol vaardigde tegen Interpol een zogenaamd “rood alarm” uit, wat betekent dat hij gezocht wordt voor uitlevering. Op de Ecuadoraanse televisie verklaarde Correa voor de uitspraak van het Hoogggerechtshof bekend was “dat hij absoluut niets verwacht van de Ecuadoraanse justitie”.

4 Aanhangers van Correa protesteren aan de rechtbank tegen het vonnis.
AFP Aanhangers van Correa protesteren aan de rechtbank tegen het vonnis.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dirk Veestraeten

    Zijn familieleden zijn al in België Maurice. Zij echtgenote is Belgische en zijn kinderen studeren (hebben gestudeerd) al jaren in België. Dat hij maar naar de ambassade na Venezuela of Cuba gaat en daar zoals Assange in ballingschap gaat leven.

  • maurice snelders

    En die brengt een pak familieleden mee zenne Nick Blomme

Lees meer