De gevangenis in Oklahoma waar Clayton Lockett werd terechtgesteld.
AP De gevangenis in Oklahoma waar Clayton Lockett werd terechtgesteld.

Executie Oklahoma mislukt door problemen met ader

Dat de executie van de veroordeelde moordenaar Clayton Lockett in de Amerikaanse staat Oklahoma volledig de mist inging, had alles te maken met een onwillige ader. Dat blijkt uit een rapport van de gevangenis. Robert Patton, de directeur van het gevangeniswezen in Oklahoma, waar dinsdag de executie uit de hand liep, wil dat alle executies in de staat voor onbepaalde tijd opgeschort worden. Hij vindt ook dat het protocol van de staat moet herzien worden.

Clayton Lockett, ter dood veroordeeld voor de moord op een 19-jarige vrouw in 1999, moest dinsdagavond geëxecuteerd worden. Maar de uitvoering van de doodstraf werd na 20 minuten afgebroken omdat in zijn lichaam een ader was gescheurd en het dodelijke medicijn niet goed in zijn lichaam konden doordringen.

Het zou de gevangenisarts alleen al 51 minuten hebben gekost om een infuus bij de veroordeelde aan te leggen. Pogingen om de naald in een arm, been of voet te krijgen mislukten, waarna een infuus in de lies werd geplaatst.

Vanwege de delicate plek werd er een laken overheen gelegd, waardoor pas 21 minuten na het begin van de executie werd opgemerkt dat het infuus los was gaan zitten door problemen met de ader. Toen was er al veel van het dodelijke medicijn weggelekt. De 38-jarige veroordeelde man leed zichtbaar pijn en overleed tien minuten later aan een hartaanval.

Inhumaan
Oklahoma is na de mislukte executie onder vuur komen te liggen van mensenrechtenorganisaties en het Witte Huis die de terechtstelling inhumaan noemden.

In een brief aan de gouverneur pleitte Patton gisteren voor een "volledige herziening van het protocol van de executies" in Oklahoma. De gevangenisdirecteur is ook voorstander van een extern onderzoek naar de omstandigheden van de executie.

Lees meer