Syriza, dat met Alexis Tsipras ook het Europese boegbeeld van uiterst links levert.
AFP Syriza, dat met Alexis Tsipras ook het Europese boegbeeld van uiterst links levert.

Exitpoll: Radicaal links wint in Griekenland

De radicaal-linkse partij Syriza is in Griekenland de winnaar geworden van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Volgens een gezamenlijke peiling van een aantal onderzoeksbureaus heeft Syriza zondag 26 tot 30 procent van de stemmen gekregen.

Syriza, dat met Alexis Tsipras ook het Europese boegbeeld van uiterst links levert, voerde campagne tegen het saneringsbeleid dat de eurolanden het noodlijdende Griekenland oplegden in ruil voor financiële ondersteuning.

Voorafgaand aan de stembusgang hadden waarnemers en analisten gespeculeerd op een voorsprong van Syriza op de nummer twee in de verkiezingen van circa 5 procent. Syriza lijkt die marge niet te gaan halen. De conservatieve Nieuwe Democratie van premier Antonis Samaras krijgt in de peilingen 23 tot 27 procent van de stemmen.

De socialistische partij Pasok, jarenlang de grootste groepering van het land en coalitiegenoot van Nieuwe Democratie, komt volgens de peilingen uit op een score van 7 tot 9 procent. Daarmee lijken de socialisten een beter resultaat te halen dan vooraf was verwacht. De extreem-rechtse Gouden Dageraad kan volgens de peiling rekenen op 8 tot 10 procent.

Lees meer