4 Dergelijke gepantserde trein met afweergeschut werd vorige week ontdekt door een Pool en een Duitser die informatie ingefluisterd kregen van een man op zijn sterfbed. In de buurt van de vindplaats bouwden de nazi's een basis voor Hitler annex tunnelcomplex.
kos Dergelijke gepantserde trein met afweergeschut werd vorige week ontdekt door een Pool en een Duitser die informatie ingefluisterd kregen van een man op zijn sterfbed. In de buurt van de vindplaats bouwden de nazi's een basis voor Hitler annex tunnelcomplex.

Experts: "Er zitten nog meer Nazi-treinen vol schatten in geheim tunnelcomplex"

De 'goudtrein van de nazi's' die vorige week werd ontdekt zou wel eens de eerste in een reeks verborgen schatten kunnen zijn. Poolse experts menen dat het tunnelcomplex in de bergen van het Poolse Walbrzych nog veel meer geplunderde schatten herbergt. Vermoed wordt dat delen van de wereldberoemde Russische barnsteenkamer uit 1701 in de recent ontdekte trein zitten. Die zouden een waarde van 28 miljoen euro hebben. Maar goudzoekers wezen gewaarschuwd: de trein is beveiligd met springladingen.

Vorige week vrijdag verklaarden de Poolse autoriteiten dat het mysterie van de verdwenen goudtreinen van de Nazi's op het punt staat ontrafeld te worden nu twee schattenjagers "met 99 procent zekerheid" een verborgen trein hebben ontdekt.

Bijzondere lading
"De trein is 100 meter lang en zwaar beveiligd. Dat hij gepantserd is, wijst op een bijzondere lading. We weten nog niet wat er precies in zit. Wellicht militair materiaal maar het kan ook om juwelen, kunstwerken en archieven gaan", zei de Poolse vice-minister van Cultuur Piotr Zuchowski.

Wehrmacht-soldaat op sterfbed
Aangenomen wordt dat één van de mannen die destijds meehielp om de trein te verbergen de vindplaats heeft prijsgegeven op zijn sterfbed. Een Duitser en een Pool, die anoniem willen blijven, meldden vorige week aan de Poolse autoriteiten dat ze de geheime plek hadden ontdekt. Volgens de Poolse krant Fakt kregen ze de gouden tip van een voormalige Duitse soldaat van de Wehrmacht die destijds hielp de trein te verbergen.

Twee andere treinen
Specialisten van het Ksiaz-kasteel, het fort in de buurt van Walbrzych waar Hitler een basis wilde uitbouwen voor zijn operaties in het oosten van Europa, menen dat er minstens nog twee andere Nazi-treinen in het gebied ondergronds verborgen zitten. Allebei geladen met onbekende schatten.

"Het verhaal wil dat er in januari 1945 (toen het Rode Leger steeds verder westwaarts aan het oprukken was, nvdr) drie treinen de stad zijn binnengereden die nooit meer teruggevonden zijn", verklaart Magdalena Woch, cultuurdirecteur van het Ksiaz kasteel. "Het goud zit misschien niet in de trein die onlangs werd ontdekt maar in één van de nog beter beveiligde militaire treinen. Het is mogelijk dat er daarnaast nog meer dergelijke treinen verborgen zitten in het tunnelcomplex van Walbrzych".

"Er zijn verschillen tussen kaarten van het gebied uit de jaren 20 en die uit de jaren 40. Dat doet ons vermoeden dat er ook tunnels onder de stad lopen die nog niet zijn ontdekt. Tot 1947 waren de Sovjets hier en we weten niet wat zij hebben gevonden".

De overlevering wil dat er in januari 1945 drie treinen de stad zijn binnengereden die nooit meer teruggevonden zijn. Het goud zit misschien niet in de trein die onlangs werd ontdekt maar in één van de nog beter beveiligde militaire treinen. Het is mogelijk dat er daarnaast nog meer dergelijke treinen verborgen zitten in het tunnelcomplex van Walbrzych

Magdalena Woch, cultuurdirecteur van het Ksiaz kasteel
4 Deze tunnel is onderdeel van het zogenaamde 'Riese complex', een tunnelsysteem dat de Nazi's in de buurt van Waldenburg lieten graven.
AFP Deze tunnel is onderdeel van het zogenaamde 'Riese complex', een tunnelsysteem dat de Nazi's in de buurt van Waldenburg lieten graven.

Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het Ksiaz kasteel klaargemaakt om Hitler te ontvangen. Er werden een studeerkamer en aanpalende badkamer geïnstalleerd. Maar de grootste bedrijvigheid vond ondergronds plaats. Een uitgebreid tunnelcomplex was nog in aanbouw toen het fort in 1945 door Sovjettroepen werd ingenomen.

Riese-project
Volgens de lokale politicus Lukasz Kazek werd tot nog toe slechts een derde van het netwerk aan tunnels, het zogenaamde 'Riese'-project ('reus' in het Duits, nvdr), ontdekt. Kazek (37), die ook als gids werkt in de Wlodarz tunnels die deel uitmaken van het Riese netwerk: "In deze regio zitten nog heel wat schatten verborgen. Toen het sovjetleger de zaak overrompelde, zijn de Duitsers gevlucht. Maar wel met de idee om later terug te keren en de geplunderde kostbaarheden op te halen".

"Ze verborgen hun schatten met de bedoeling ze later te komen ophalen. Alles van geld en documenten tot goud, juwelen en kunstwerken".

Samen met zijn grootvader wijdt Kazek zijn vrije tijd aan het in kaart brengen van de Nazi-nalatenschap in het gebied.

Geroofd bij banken, juweliers en privépersonen
Vast staat dat de Duitse politiechef Herbert Klose tijdens de bezetting van Polen in het nabijgelegen Breslau verantwoordelijk was voor het goud dat de bezetter bij banken, juweliers en privépersonen had geroofd. In de jaren zeventig onthulde Klose dat het goud vlak voor het einde van de oorlog per trein werd afgevoerd. Bestemming: onbekend. De pas in het tunnelcomplex ontdekte trein zou die geroofde schat kunnen bevatten.
Lees verder onder de kaart

In deze regio zitten nog heel wat schatten verborgen. Toen het sovjetleger de zaak overrompelde, zijn de Duitsers gevlucht. Maar wel met de idee om later terug te keren en de geplunderde kostbaarheden op te halen

Lukasz Kazek, lokaal politicus en gids in een deel van het tunnelcomplex
4 De regio rond Waldenburg in Polen.
Bild De regio rond Waldenburg in Polen.

Achtste wereldwonder
Ook wordt gespeculeerd dat de trein delen bevat van de legendarische barnsteenkamer. Speciale SS-eenheden roofden na Operatie Barbarossa - codenaam voor de Duitse aanval op de voormalige Sovjetunie van dictator Stalin - het Catherine Paleis van Trarskoye Selo leeg. Vooral de met gouden panelen, spiegels en barnsteen behangen 'Amber Room' uit 1701 werd lange tijd het achtste wereldwonder genoemd.

Crisiscomité
Na de aankondiging vrijdag dat er een trein ondergronds verborgen zit met mogelijks onschatbare inhoud, hebben de lokale autoriteiten een crisiscomité opgericht om de grote belangstelling het hoofd te kunnen bieden. Geruchten gaan dat het leger zal ingezet worden om de plek te bewaken eens die is bekendgemaakt. De vermoedelijke vindplaats ligt in de omgeving van kilometerpaal 65 langs de weg tussen Waldenburg en Breslau.

Ook zou een gespecialiseerd team ter plekke komen om de explosieven in het tunnelcomplex onschadelijk te maken. De autoriteiten waarschuwen schattenjagers dat de trein wellicht is uitgerust met booby traps of onstabiele explosieven aan boord heeft.

De vraag wie de eventuele goudschat toekomt, is bijzonder complex. Het gaat immers wellicht onder meer om bij gedeporteerde Joden geroofde schatten. Beide anonieme ontdekkers zullen een vindersloon van 10 procent ontvangen.

De vraag wie de eventuele goudschat toekomt, is bijzonder complex. Het gaat immers wellicht onder meer om bij gedeporteerde Joden geroofde schatten. Beide anonieme ontdekkers zullen een vindersloon van 10 procent ontvangen.

4 De vermoedelijke vindplaats ligt in de omgeving van kilometerpaal 65 langs de weg tussen Waldenburg en Breslau.
Reuters De vermoedelijke vindplaats ligt in de omgeving van kilometerpaal 65 langs de weg tussen Waldenburg en Breslau.

Lees meer