3 Een oude mijnschacht in het Poolse Walbrzych.
AFP Een oude mijnschacht in het Poolse Walbrzych.

Experts waarschuwen schattenzoekers: "Mogelijk mijnen in nazitrein"

Nadat de vice-burgemeester van de Poolse stad Walbrzych de ontdekking van een trein uit de Tweede Wereldoorlog heeft bevestigd, proberen goudzoekers nu hun slag te slaan. Maar monumentenconservator Piotr Zuchowski waarschuwt voor potentiële mijnen in de mysterieuze nazitrein.

Nadat bekend werd gemaakt dat de trein in de buurt van Walbrzych werd gevonden, trokken schatzoekers massaal naar het gebied. Zuchowski vraagt hiermee te stoppen tot het onderzoek is afgerond.

Gisteren heeft vice-burgemeester van Walbrzych Zygmunt Nowaczyk het bestaan van de nazitrein officieel bevestigd. De exacte locatie hield hij geheim, maar het voertuig zou zich ergens op een terrein van de stad bevinden.

Vorige week dienden twee mannen, die anoniem willen blijven, een claim in bij het bureau van de burgemeester van Walbrzych waarin stond dat ze een 152 meter lange gepantserde trein hadden gevonden in de heuvels en bergen rond het Zuid-Poolse stadje.

3 Vice-burgemeester Zygmunt Nowaczyk.
EPA Vice-burgemeester Zygmunt Nowaczyk.
3
EPA

In de buurt van Walbrzych bevinden zich kilometers tunnels die door dwangarbeiders werden gegraven als onderdeel van 'Project Riese', een ultrageheim project van de nazi's. Oorspronkelijk werden er wapens geproduceerd. Een deel van de tunnel is open voor toeristen vandaag. Maar het kluwen van ondergrondse gangen trekt ook vele schattenjagers. Er doen al lang geruchten de ronde over een nazitrein vol gestolen goud. Zuchowski heeft duidelijk gemaakt dat de vondst, ongeacht de waarde ervan, eigendom is van de Poolse staat.

Blijkbaar zijn de twee 'ontdekkers' niet de enigen die iets willen verdienen aan hun vondst. Volgens berichten in de media zijn verschillende goudzoekers al met illegale opgravingen begonnen. Een lokale historicus zei gisteren op het radiostation Radio Wroclaw dat hij gezien heeft hoe mensen uit heel Polen langs de vermoedelijke route van de trein aan het graven zijn. Gids Andrzej Gaik vermoedt dat de trein zich bevindt langs de spoorlijn tussen Breslau (Wroclaw) en Walbrzych.

Tot nu zijn er alleen maar speculaties over de inhoud van de mysterieuze trein. Het zou nog zes maanden kunnen duren vooraleer we te weten komen wat er zich echt in de trein bevindt.

Lees meer