6 Een Swastika aan de ingang van de expo ‘Design van het Derde Rijk’ in het Nederlandse Den Bosch.
ANP Een Swastika aan de ingang van de expo ‘Design van het Derde Rijk’ in het Nederlandse Den Bosch.

Expo met hakenkruisen en nazi-design groot succes: “Opvallend veel jongeren en mannen”

De kaartjes voor de tentoonstelling Design van het Derde Rijk in het Design Museum in het Nederlandse Den Bosch, die anderhalve week geleden opende, zijn in trek. Vandaag is al het 10.000e kaartje besteld en sinds de opening op zondag 8 september is de expositie continu uitverkocht geweest.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voor de komende paar weekeinden zijn de kaartjes ook al weg. Volgens een woordvoerster komen komen er opvallend veel jongeren en mannen. “Jonge mannen zijn het moeilijkste naar een museum te krijgen van alle publieksgroepen, maar die zien we nu juist heel veel.” Het museum beziet de mogelijkheden de openingstijden te verruimen.

In de tentoonstelling staan onder meer affiches, foto's, uniformen, meubels, documenten, een auto, allemaal uit het nazitijdperk, en beelden van Hitlers favoriete beeldhouwer Arno Breker. Ook worden tal van films getoond, onder meer van hoe de nazi's zich Berlijn en München in de toekomst voorstelden.

6 Een dressoir van Hitler, met adelaar en hakenkruisen (in de hoek) wordt uitgepakt tijdens de opbouw.
ANP Een dressoir van Hitler, met adelaar en hakenkruisen (in de hoek) wordt uitgepakt tijdens de opbouw.
6
ANP

Kritiek

Op de expo was vooraf kritiek van mensen die vinden dat dit onderwerp niet op deze wijze in een museum hoort. Het museum staat echter op het standpunt dat getoond moet worden hoe ook de manier van ontwerpen gebruikt kan worden door de voorstanders van een misdadige ideologie.

De expositie duurt nog tot midden januari.

6
ANP
6
The LIFE Picture Collection/Gett
6
The LIFE Picture Collection/Gett

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Charlotte De greef

    Goed initiatief! Dit is een stuk van onze geschiedenis. De Romeinen waren soms ook wreed, is dat een reden om hun kunst niet meer te bewonderen?

Lees meer