3 Storm in Chicago
AP Storm in Chicago

Extreem winterweer in VS eist al zeker 11 levens, duizenden vluchten geannuleerd

Een zware winterstorm met sneeuw, ijzel en hagel heeft al aan zeker 11 mensen het leven gekost in de Verenigde Staten. Meer dan duizend vluchten zijn geannuleerd en in North-Carolina en Alabama zaten meer dan 200.000 mensen zondag zonder stroom.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De winterstorm bracht vrijdag en zaterdag in een gebied van Texas tot Michigan hevige sneeuwbuien en winden van orkaankracht met zich mee. Er vielen hagelstenen met een doorsnee van 5 tot 13 centimeter en op sommige plaatsen was er meer dan 10 centimeter sneeuw, aldus de Amerikaanse weerdienst NWS.

Tornado's

In Arkansas en Missouri richtten tornado’s schade aan gebouwen aan. De dodelijke slachtoffers vielen vooral door gladheid op de weg, omgevallen bomen en hevige regenval en hagelstormen.


De civiele bescherming van de deelstaat Alabama verklaarde zaterdag dat een tornado tijdens onweersbuien drie doden heeft geëist. Daar werden ook talloze huizen en hoogspanningsleidingen verwoest.

3 Onder meer in de staat Louisiana is de schade groot.
AFP Onder meer in de staat Louisiana is de schade groot.
3
AFP

In Texas kwamen een politieagent en een brandweerman om het leven toen ze werden aangereden door een auto. Een andere brandweerman is zwaargewond. Nog in Texas overleed een 44-jarige man nadat een boom op zijn huis viel.

Ook in Louisiana kwam volgens de politie van de gemeente Caddo een man om toen een grote boom op zijn huis terechtkwam. En in Bossier, Louisiana, liet een ouder echtpaar het leven. Hun lichamen werden aangetroffen nabij hun stacaravan. Het noodweer was daar zo hevig dat de stacaravan van de slachtoffers instortte en de brokstukken tot 60 meter verder vlogen.

Sneeuw en kou

In Oklahoma verdronk een 58-jarige man en in Iowa viel een dode bij een verkeersongeluk dat veroorzaakt werd door het noodweer.

De komende dagen wordt nog veel meer sneeuw en kou verwacht. De stormen trekken zondag volgens verwachtingen verder richting oosten en noorden. “Het echte gevaar vormt de ophoping van ijs door de harde wind”, zegt weerman Bob Oravec aan persbureau Reuters. Vooral het verkeer op de snelwegen zal daarvan last hebben, zo voorspelt hij. Hij waarschuwt automobilisten om extra voorzichtig te zijn en goed uit te kijken voor omgewaaide bomen.

Bijna 18 miljoen inwoners van Arkansas, Texas, Oklahoma en Louisiana moeten de komende dagen bovendien rekening houden met nieuwe tornado's en overstromingen, aldus het weerstation NWS. 

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Catherine MISTIAEN

    Massale stroomonderbreking! Beeld u dat eens in. Ik zou nog niet te gauw die houtkachel weggooien, of de open haard afbreken: je weet maar nooit, met al die elektrische toestanden in huis: 'slimme' technologie, totdat de stroom uitvalt. Als vulkaanuitbarstingen en aardbevingen ook behoren bij de klimaatopwarming, moeten we dus ook letten op onze aardbol vanbinnen, en niet enkel de lucht daarbuiten: veel werk aan de winkel, voor de mens.

  • Lieven Vermandere

    De "opwarming" van de aarde zeker?

Lees meer