2 De neonazi Stephane E. (45) schoot op 2 juni politicus Walter Lübcke dood.
RV/HH LOW RES De neonazi Stephane E. (45) schoot op 2 juni politicus Walter Lübcke dood.

Extreemrechts uit nieuwe doodsbedreigingen tegen parlementsleden in Duitsland

Neonazi's hebben de voorbije dagen nieuwe doodsbedreigingen geuit tegen verschillende Duitse verkozenen, onder wie ecologisten. Enkele maanden geleden vermoordde een extreemrechtse militant er al een politicus.

Het groene parlementslid Cem Özdemir ontving op 27 oktober een e-mail van de 'Divisie Nucleaire Wapens', de Duitse tak van een groepering die als gevaarlijk wordt beschouwd in de VS. De groepering waarschuwde Özdemir dat hij op een "lijst" staat van te executeren personen.
Een andere ecologist, Claudi Roth, tevens de vicevoorzitster van het federale parlement, ontving een gelijkaardige e-mail. 

De voorbije weken zijn verschillende andere politici ook al het slachtoffer geworden van doodsbedreigingen, onder wie Mike Mohring, de fractievoorzitter van de conservatieve CDU in Thüringen. De minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, sprak van “een problematische verergering van geweld in de Duitse samenleving”. 


"De autoriteiten volgen van zeer nabij de activiteiten van deze 'Divisie Nucleaire Wapens’ op", reageerde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken op zijn gewoonlijke persconferentie. Hij verduidelijkte dat de groepering actief is in Duitsland sinds 2018. Het onderzoek is in handen van het Bundeskriminalamt, de Duitse federale recherchedienst.

Minder dan zes maanden geleden werd Walter Lübcke vermoord, een lokale politicus van de CDU die standpunten pro migranten innam. De hoofdverdachte, een neonazi, zit in de cel. Hij legde bekentenissen af.

2 Stephan E.
EPA Stephan E.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer