2 Santiago Abascal, leider van Vox.
AP Santiago Abascal, leider van Vox.

Extreemrechts zorgt voor aardverschuiving bij verkiezingen Spanje

De extreemrechtse partij Vox zorgde vandaag voor een aardverschuiving bij de Spaanse verkiezingen. Kwam het in april dit jaar voor het eerst in het parlement met 24 zetels, dan bedraagt dat aantal nu 52. Vox, geleid door de 43-jarige Santiago Abascal, wordt daarmee de derde partij van het land, achter de twee historische rivalen, de sociaaldemocraten (PSOE) en de conservatieven (PP).

Die eersten, met demissionair premier Pedro Sánchez (PSOE) aan het hoofd, wonnen net als in april de verkiezingen, maar niet met de winst waarop ze hoopten; zij verliezen drie zetels en zakken naar 120 zetels in totaal. Daarmee wordt het er voor Sánchez niet eenvoudiger om nu wel een (progressieve) regering te vormen, iets wat hem de afgelopen maanden niet lukte.

2 Pedro Sánchez.
AFP Pedro Sánchez.

De conservatieve volkspartij PP herstelde zich iets van de grote klap die het in april incasseerde. Van 66 zetels steeg ze nu naar 88. Diens leider, Pablo Casado, zal echter ook niet genoeg steun voor een rechtse coalitie kunnen vergaren. Hij heeft er geen probleem mee om samen met het omstreden Vox (52 zetels) te gaan regeren, maar het gematigder Ciudadanos (Burgers) incasseert een grote klap. De partij verliest 40 van zijn 57 zetels. Samen blijven de drie partijen ver van een conservatieve meerderheid van 176.

Het linkse Podemos valt terug van 42 tot 26 zetels. 

Gok pakt verkeerd uit

De gok van Sánchez, die vorig jaar dankzij een motie van wantrouwen tegen de toen zittende premier Rajoy (PP) aan de macht kwam, om afgelopen zomer géén coalitie met de linkse protestpartij Unidas Podemos aan te gaan en op nieuwe verkiezingen af te stevenen, pakte vandaag verkeerd uit. Hij dacht, onder meer met het herbegraven van dictator Franco, twee weken geleden, winst te gaan boeken. Ook Podemos verliest licht.

Sanchez riep gisteren “alle politieke partijen” op om het land uit de politieke patstelling te krijgen. De socialist zei dat hij zal proberen om opnieuw aangesteld te worden als premier en dat hij wil werken een “progressieve regering onder leiding van de socialistische partij”.

Flirten met Franco

De grote winst gaat dus juist naar Vox, een partij geleid door veel mensen die met het vroegere Spanje van dictator Franco flirten en van de eenheid van Spanje hun belangrijkste speerpunt hebben gemaakt. Vox, dat vanavond talloze media de toegang tot zijn verkiezingsbijeenkomst heeft verboden, spint garen bij de onlusten die de laatste weken in Catalonië hebben plaatsgevonden. In de rest van Spanje blijken veel kiezers op deze manier steun te betuigen aan een streng optreden tegen de onafhankelijkheidsambities van de helft van de Catalanen.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lutgarde De Weerdt

    Zien jullie niet wat er aan de hand is ? Alle mensensen in W .Eur. zijn het beu om alles op te vangen ...Amai... Is toch niemoeilijk hé...

  • Jef Lois

    En ook hier zullen ze weer zeggen we wjsten het niet, in ons land hebben ze ook in mei een verwittiging gehad en kijk zijn doen gewoon hun zin de traditionelen met nva op kop. Daarom doen ze het ook hier in hun broek om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Ze moeten eens echt afgestraft worden zeker ook nva

Lees meer