Jair Bolsonaro neemt een selfie tijdens de kiescampagne.
REUTERS Jair Bolsonaro neemt een selfie tijdens de kiescampagne.

Extreemrechtse presidentskandidaat Brazilië vergroot voorsprong in peilingen

Krijgt Brazilië een extreemrechtse president? De kans wordt almaar groter, zo blijkt uit de peilingen. Morgen vindt de eerste ronde van de verkiezingen plaats, en de radicale kandidaat Jair Bolsonaro wordt wellicht de winnaar. 

Bolsonaro, die enkele weken geleden nog werd neergestoken tijdens een campagne-event, doet het al een tijd goed in de peilingen. In de laatste peiling vandaag heeft hij zijn voorsprong op de tweede kandidaat, Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij, nog vergroot. Bolsonaro zou morgen 36,7 procent van de stemmen halen, terwijl hij in de vorige peiling nog maar 28,2 procent haalde. Haddad zou stranden op 24 procent en gaat daarmee nog achteruit tegenover de vorige peiling. 

De overige elf kandidaten komen in de peiling niet ver. Waarnemers achten het dan ook zelfs niet onmogelijk dat Bolsonaro morgen al meteen een absolute meerderheid haalt, zodat er geen tweede ronde komt eind deze maand. 

Bolsonaro is erg omstreden en heeft geen al te hoge pet op van vrouwen, etnische minderheden en holebi's. Miljoenen mensen voerden de afgelopen weken campagne tegen hem en wat ze zijn "vrouwonvriendelijke, bevooroordeelde en fascistische" ideeën noemen. Maar met zijn harde standpunten tegen criminaliteit en corruptie hamert hij wel een groot pijnpunt bij een belangrijk deel van de bevolking. Bolsonaro is bijvoorbeeld voorstander van een standrechtelijke executie van bepaalde criminelen. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Op weg naar de burgeroorlog. En een nieuwe linkse guerrilla. Omdat de ene helft van de bevolking zich nu éénmaal niet wil laten uitbuiten of afmaken door de andere helft. Echt wel de oplossing voor de problemen van het land.

  • jaak Peeters

    D'er is niks aan te doen, mr Verbeek: het volk, het populus - weet je wel: Populus Romanus-, zal beslissen en niet langer een kleine, arrogante, zelfingenomen, egocentrische zelfverklaarde elite. Zo is het ook in Catalonië, Schotland. Vlaanderen zal volgen, zij het met achterstand, zoals we gewoon zijn.

Lees meer