UMP-leider Sarkozy.
AFP UMP-leider Sarkozy.

Extreemrechtse vrouw even benoemd in partij van Sarkozy

De rechtse Franse partij UMP, de partij van Nicolas Sarkozy, heeft een vrouw die zij vrijdag had benoemd, vandaag reeds ontslagen. In die korte tijd was immers ontdekt dat de dame ook lid was van een kleine extreemrechtse partij.

Fatima Allaoui was onder het UMP-banier verkozen tot de regionale raad van Languedoc-Roussillon. Genoeg om haar te benoemen tot nationaal secretaris van de Unie voor de Volksmeerderheid. Tot bleek dat zij een maand geleden toegetreden was tot een extreemrechtse partij.

Allaoui dankt haar ontslag aan de krant Libération, die vandaag onthulde dat zij lid was van Siel, een partijtje verbonden met het Front National (FN) van Marine Le Pen.

UMP-leider Sarkozy wil zich om in 2017 nog eens het Elysée te veroveren wel wagen aan thema's die het FN nauw aan het hart liggen - immigratie, veiligheid, het beschermen van de 'Franse identiteit' - maar een akkoord met het FN is voor Sarko naar eigen zeggen vele bruggen te ver. Wie wel met het FN wil samenwerken, moet de partij (de UMP) verlaten, aldus Sarko.

Lees meer