Leden van de Italiaanse fascistische organisatie Forza Nuova tijdens een demonstratie in Bologna in 2018.
epa Leden van de Italiaanse fascistische organisatie Forza Nuova tijdens een demonstratie in Bologna in 2018.

Facebook en Instagram sluiten accounts van Italiaanse neofascistische organisaties

Facebook en Instagram hebben vandaag de accounts van twee Italiaanse neofascistische organisaties en van sommige van hun activisten afgesloten, omdat de accounts hun beleid aangaande haatzaaierij schenden. Dat deelt Facebook mee. 

Casapound en Forza Nuova, die allebei extreemrechtse ideologieën aanhangen, voeren in Italië antimigrantencampagnes via hun pagina’s op sociale media.

“Mensen en organisaties die haat zaaien of anderen aanvallen omwille van wie ze zijn, hebben geen plaats op Facebook en Instagram”, deelt Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram, mee in een verklaring.

“Dit is misbruik door een private multinational die de Italiaanse wet schendt en spuugt in het gezicht van de democratie”, reageert Simone Di Stefano, leider van Casapound, misnoegd in een tweet. Casapound had 250.000 volgers op Facebook.
 Di Stefano deelde mee dat zijn persoonlijk profiel, dat 140.000 volgers had, eveneens afgesloten werd, samen met die van enkele gemeenteraadsleden uit heel Italië die eveneens tot de groep behoren.

Ook Forza Nuova-leider Roberto Fiore bevestigt dat de profielen van zijn organisatie offline gehaald werden en belooft dat zijn groep zal reageren met meer straatprotesten en de rekrutering van nieuwe leden. 

Leden van Casapound en Forza Nuova namen vandaag deel aan een protestactie voor het Italiaanse parlement waarin ze vroegen om nieuwe verkiezingen sinds de centrumlinkse Democratische Partij de extreemrechtse Lega Nord vervangen heeft in een coalitie met de populistische Vijfsterrenbeweging. Uit videobeelden blijkt dat sommige aanwezigen een fascistische groet brachten.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kirsten Hershe

    En omwille van welke reden? Is Mussolini terug aan de macht in Italië en plots een dictatuur geworden? Als zoiets mogelijk is volgens Facebook gooi dan alle accounts van Fridays for Future, Klima Greta, Anuna de Zwever en meerdere antifa groepen en pagina's er ook maar af want zo'n mensen zijn veel extremer en gevaarlijker dan neo-nazis!

Lees meer