REUTERS

Facebook ontslaat medewerker die data misbruikte om vrouwen te stalken

Facebook heeft een werknemer ontslagen omdat hij data misbruikte om verschillende vrouwen te stalken. De man werkte bij de beveiligingsdienst van Facebook, waardoor hij gegevens van vrouwen kon opzoeken die voor andere werknemers en leden van Facebook niet te zien zijn.

De daden van de ontslagen werknemer kwamen aan het licht door enkele tweets van Jackie Stokes, een Amerikaanse beveiligingsonderzoekster die een Tinder-gesprek met de ex-werknemer publiceerde. Het gesprek was naar eigen zeggen niet van haar, maar van een kennis.

In het gesprek staat onder meer te lezen dat de man voor zijn werk “probeert uit te zoeken wie hackers in het echte leven zijn”. Daarnaast vertelt hij dat hij de data gebruikte om informatie over zijn Tinder-match te vinden. "Ik moet zeggen dat jij moeilijk te vinden bent", klinkt het.

Facebook startte een intern onderzoek, waaruit bleek dat de man zijn werkprivileges misbruikte om vrouwen te stalken. Hij werd onmiddellijk ontslagen. "We hebben strikte controles zodat werknemers alleen toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben om hun werk te doen. Medewerkers die deze toegang misbruiken worden ontslagen”, aldus Alex Stamos, hoofd beveiliging van Facebook.

“Ik ben blij dat er een onderzoek is uitgevoerd en dat er een passende maatregel is genomen om het vertrouwen dat gebruikers in sociale media moeten hebben te verbeteren”, aldus Stokes die vindt dat iedereen zich veilig moet kunnen voelen op het internet. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer