3
AP

Familie Sandra Bland begint rechtszaak om waarheid over haar dood te achterhalen

De familie van de donkere Amerikaanse Sandra Bland, die overleed in een politiecel, is een rechtszaak begonnen tegen de bij het incident betrokken politiemensen. Dat meldden Amerikaanse media vandaag.

De 28-jarige Bland overleed op 13 juli in de cel in Hempstead, in Waller County, drie dagen nadat ze door een politieman was aangehouden in haar auto. Uit een autopsie bleek dat de vrouw zelfmoord zou hebben gepleegd, maar haar familie kan dat moeilijk geloven. Toen ze door de politie werd opgepakt, was ze net op weg naar een nieuwe baan.

De beelden van de arrestatie van de Afro-Amerikaanse vrouw zorgden in elk geval voor ophef, omdat een banale ruzie over het niet-gebruiken van een richtingaanwijzer uitmondde in de arrestatie onder bedreiging met een stroomstootwapen.

De familie van Bland is nu een gerechtelijke procedure gestart voor de federale rechtbank. Ze willen een schadevergoeding van de Texaanse overheid, van het departement Waller, van de betrokken agent en van twee cipiers. De familie verwijt de autoriteiten onder meer "onvoldoende te ondernemen om zelfmoorden in de cel te vermijden". Agent Brian Encinia wordt verweten "een illegale aanhouding" te hebben verricht.

"Enige constante: ze had daar nooit mogen zijn in de eerste plaats", aldus de zus van Bland.

3 Agent Brian Encinia arresteerde Sandra Bland op 10 juli. Drie dagen later overleed ze in een politiecel.
AP Agent Brian Encinia arresteerde Sandra Bland op 10 juli. Drie dagen later overleed ze in een politiecel.
3
AP

Lees meer