De uitgebrande taxi waarin de talibanleider vervoerd werd.
AP De uitgebrande taxi waarin de talibanleider vervoerd werd.

Familie taxichauffeur beschuldigt VS van moord na drone-aanval

De familie van de man die de taxi bestuurde waarin talibanleider Mullah Mansour is vermoord, heeft de regering van de Verenigde Staten aangeklaagd wegens moord. Net als de chauffeur kwam Mansour tijdens een rit door Pakistan om door een aanval met een Amerikaanse drone.

Een man die bij een busstation in Pakistan werkt, vertelt in de Britse krant The Guardian hoe de talibanleider door toeval in de taxi van chauffeur Mohammed Azam terecht kwam. Mansour was de grens met Iran juist overgestoken en wilde niet met de bus, maar met een auto naar de stad Quetta rijden, zo'n 600 kilometer verderop. Er werd een taxi besteld en Azam reed daarna voor.

Volgens zijn familie werkte Azam al meer dan acht jaar als taxichauffeur vanuit de plaats Taftan en was hij met zijn schamele inkomen de enige broodwinner. Hij had vier kinderen en een gehandicapte broer.

Door het indienen van de aanklacht is de politie verplicht de zaak te onderzoeken.

Islamabad boos

De aanval heeft ook de relatie tussen Pakistan en de Verenigde Staten weer op scherp gezet. Islamabad noemt het een schending van haar soevereiniteit, omdat Washington de Pakistaanse premier niet van tevoren zou hebben geïnformeerd over de aanval op Pakistaans grondgebied.

Vorige week zaterdag bestookten Amerikaanse onbemande vliegtuigjes de taxi waar Mansour in werd vervoerd. De wagen werd geraakt en brandde volledig uit. De Pakistaanse politie heeft twee volkomen verkoolde lichamen uit het wrak gehaald. Eén daarvan bleek na identificatie van de chauffeur Azam te zijn. De ander was het lichaam van talibanleider Mansour.

Lees meer