Theo Hayez werd uit de bar gezet. Volgens een getuige kon hij nauwelijks nog op zijn benen staan.
Facebook 'Looking for Théo Hayez' Theo Hayez werd uit de bar gezet. Volgens een getuige kon hij nauwelijks nog op zijn benen staan.

Familie vermiste Théo Hayez kreeg berichten waarin om 300.000 dollar losgeld werd gevraagd

Familie en vrienden van de verdwenen Théo Hayez kregen berichten waarin werd beweerd dat de Belgische backpacker werd ontvoerd. Er werd ook om 300.000 Australische dollar losgeld (zo’n 185.000 euro) gevraagd. Dat blijkt uit de derde aflevering van de Australische podcast The Lighthouse. De 18-jarige jongeman verdween op 31 mei in het Australische Byron Bay. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de derde aflevering van de podcast The Lighthouse van een misdaadjournalist van de krant The Australian wordt verteld dat de familie en vrienden van Théo verschillende berichten kregen waarin om losgeld werd gevraagd. In totaal gaat het om 300.000 dollar, omgerekend is dat ongeveer 185.000 euro. De jongen werd volgens deze zenders gekidnapt en zou nog in leven zijn. 

Een van de eerste berichten werd op maandag 24 juni verzonden via Facebook Messenger, iets meer dan drie weken na de verdwijning van Théo. “Ik begrijp dat dit een beangstigend bericht is om te krijgen. Wij hebben Théo. Vertel zijn vader dat hij oké is. Hij is niet in Byron. We hebben hem verplaatst en moesten onderduiken door al de aandacht. Hij is oké nu zolang zijn vader doet wat we willen. Dit is geen hoax. Jullie zoon is gekidnapt”, schreef de afzender die zichzelf Mike Larry noemde. 

“In shock”

“De eerste keer waren we in shock. En dan begin je na te denken: wat is waar en wat niet?”, zegt de familie. “Mijn eerste reactie was om onmiddellijk contact op te nemen met de politie. Hun antwoord was duidelijk: ‘Neem geen contact op met hem. We zullen dit onderzoeken’”, getuigt Jean-Philippe Pector, de peter van Théo. “Op een bepaald moment kregen we zelfs berichten waarin stond dat Théo gewond was geraakt aan zijn been toen hij probeerde te ontsnappen. Dit is verontrustend. Zelfs als ze Théo niet hebben, wil ik dat ze gestraft worden voor die berichten. Dit is ook een misdaad.”

De nicht van Théo, die eveneens zo’n bericht kreeg, verwittigde net zoals Pector meteen de politie. Speurders konden uiteindelijk de locatie van de zender traceren. Ze stelden vast dat de zogenaamde ontvoerders zich niet in Australië bevonden - zoals ze in hun bericht beweerden - maar wel in Zuid-Afrika. 

De familie van Théo blijft met veel vragen achter. “Je kan een VPN, virtual private network, gebruiken waardoor het lijkt alsof je in een ander land bent. Dus ik hoop dat ze weten wat ze doen als ze zeggen dat de berichten van daar komen”, aldus Pector.  

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Klanten zijn bekend bij hun providers. Aangezien ze een abonnement moeten afsluiten. Maar dat neemt niet weg dat je over een VPN kunt gaan waardoor het voor de ontvanger niet meer duidelijk is wie je bent. Dat zou je kunnen proberen tegen gaan maar dat heeft ook grote nadelen. In dictaturen als China of Iran is zo een VPN handig om censuur of controle te omzeilen. Voor onderzoeksjournalisten kan het nuttig zijn voor hun veiligheid. Zelfs voor de eigen recherche en spionnen.

  • lut vanhyfte

    In Spanje gebeurt het zo vaak, dat bejaarde mensen in paniek ingaan op eisen van valse ontvoerders; Criminelen in Zuid-Amerikaanse gevangenissen krijgen daar de mogelijkheid om zomaar te bellen en hun slagen thuis te slaan; Heer Sobek Wessels reikt de perfecte oplossing aan!

Lees meer