3 Hannah Baxter en haar kinderen. Ze overleefden het drama niet
Facebook Hannah Baxter en haar kinderen. Ze overleefden het drama niet

Familiedrama schokt Australië: bekende rugbyspeler (42) steekt vrouw en kinderen in brand

Australië is sinds vanochtend in de ban van een gruwelijk familiedrama. Intussen is er meer informatie bekend over de feiten: Rowan Baxter, een voormalige rugbyprof, heeft zijn vrouw en drie kinderen om het leven gebracht door de auto van zijn gezin in brand te steken. Daarna beroofde hij zichzelf van het leven.

De Australische premier Scott Morisson reageert geschokt. “Mijn hart gaat uit naar de families en de gemeenschap die deze tragische tijd doormaken en de hulpverleners die geconfronteerd werden met afschuwelijke beelden.”

Rugbyprof

De 42-jarige Rowan Baxter was een voormalig speler van de New Zealand Warriors die jarenlang op hoog niveau speelde in de National Rugby League, de beste divisie voor rugbyteams uit Australië en Nieuw-Zeeland.

Baxter en zijn vrouw waren bekenden in de Australische sportwereld en bestierden samen een fitnessbedrijf, gevestigd in Brisbane. Na zijn carrière werkte Baxter als fitnesscoach voor diverse sportclubs in heel het land. Het koppel was naar verluidt eind vorig jaar gescheiden. Ze waren de laatste maanden intensief bezig met het regelen van de voogdij over de kinderen.

Volgens internationale media is Baxter nu verantwoordelijk voor de dood van zijn gezin en maakte hij na zijn daad een einde aan zijn leven. De Australiër overgooide de auto waarin zijn gezin zat met benzine en stak deze vervolgens in brand. Daarna bracht hij zichzelf met messteken om het leven.

‘Dit is de ergste zaak’

De politie bevestigt dat ze vanochtend naar een autobrand werd geroepen en dat ze ter plekke de lichamen van drie kinderen van drie, vier en zes jaar aantrof. De moeder van de kinderen, Hannah Baxter, leefde nog en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed ze later aan haar verwondingen.

ABC Australia meldt op basis van politiebronnen dat de vrouw nog uit de auto was gesprongen en schreeuwde dat Baxter benzine over haar had gegoten. Mark Thompson, rechercheur bij de politie, wilde dat niet bevestigen, maar reageerde na afloop zeer aangedaan. “Ik heb in mijn carrière heel wat gruwelijke dingen gezien, maar dit was een van de ergste zaken die ik heb gedaan.”

3 Rowan Baxter en zijn kinderen
Facebook Rowan Baxter en zijn kinderen

Afschuw

Vanuit de sportwereld wordt vol afschuw op het familiedrama gereageerd. ‘Hannah Baxter en haar drie jonge kinderen stierven vandaag op de meest verachtelijke manier’, schreef voormalig Olympisch wielrenner Tracy Gaudry. ‘Ze hadden veilig moeten zijn. Laten we rouwen om verloren levens en denken aan hun familie en vrienden.’ 

De Australische dichter Rob Scott vulde aan: ‘Weer een week waarin een man zijn vrouw en gezin vernietigt. Australië, we moeten praten.’

De sterfgevallen vallen in een tijd met een volhardend debat over spraakmakende moorden en toenemend huiselijk geweld in Australië. Volgens White Ribbon Australia, een belangenorganisatie die opkomt voor de veiligheid van vrouwen, wordt gemiddeld één vrouw per week vermoord in Australië door een huidige of voormalige mannelijke partner.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

3
EPA

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MYRTHE PASS

    Het geeft toch ook aan dat de mannelijke partners in zo'n familiedrama's helemaal niet om het leven van zijn kinderen, zijn eigen vlees en bloed, geeft. Als hij problemen heeft, moet hij niet raken aan zijn mooie kinderen. Het geeft precies aan, dat die mannen een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben. De mannelijke partner moet het beter hebben, dan zijn vrouw en kroost. Lukt dit niet, dan doodt hij zijn rivalen.

  • Filip Vanlaeken

    Wat drijft iemand zover ? Was de vrouw te hebzuchtig ? Waren de advocaten te graaierig ? Of was het puur persoonlijk ?

Lees meer