2 Larry Mitchell Hopkins, alias ‘Striker’ in een camper van zijn anti-migrantenmilitie ergens aan de grens met Mexico.
AFP Larry Mitchell Hopkins, alias ‘Striker’ in een camper van zijn anti-migrantenmilitie ergens aan de grens met Mexico.

FBI arresteert baas van rechtse anti-migrantenmilitie die op eigen houtje grens met Mexico bewaakt

De baas van een gewapende militie, die op eigen houtje de Amerikaans-Mexicaanse grens patrouilleert op zoek naar migranten, is opgepakt voor verboden wapenbezit. Dat maakte de FBI vandaag bekend.

De verdachte, Larry Mitchell Hopkins (70), bijgenaamd 'Striker', is de leider van de United Constitutional Patriots (UCP), een kleine, zwaarbewapende groep die vooral uit ex-soldaten bestaat. De groep patrouilleert de grens tussen de Amerikaanse staat New Mexico en de Mexicaanse staat Chihuahua, naar eigen zeggen tot de grensmuur van Mexico die president Donald Trump heeft beloofd er is. De UCP houdt ook migranten tijdelijk vast, terwijl ze zich voordoen als de echte Amerikaanse grenspolitie en verspreidt extreem-rechtse complottheorieën. 

“Dit is een gevaarlijke crimineel die niet met wapens zou mogen rondhangen in de buurt van kinderen en families”, aldus de procureur-generaal van de staat New Mexico, Hector Balderas. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard drukte tegelijkertijd zijn "diepe bezorgdheid uit over de intimidatie en afpersing van migranten door milities aan de grens met New Mexico. Dit soort praktijken kan leiden tot mensenrechtenschendingen van personen die migreren of asiel zoeken in de VS", zegt hij in een persbericht. 

Ophef

Over de acties van de burgerwacht is in de VS onlangs ophef ontstaan nadat op sociale media video’s van de militie zijn geplaatst, waarin te zien is hoe gewapende mannen migranten die net de grens zijn overgestoken tegenhouden. De migranten, onder wie vrouwen en kinderen, moeten op de grond zitten, waarna ze worden overgedragen aan de officiële grenspolitie.

2 Striker en Viper, die met deze schuilnamen hun identiteit proberen te beschermen, in hun camper aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.
AFP Striker en Viper, die met deze schuilnamen hun identiteit proberen te beschermen, in hun camper aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer